Labneh

W kuchni jestem wyznawcą zasady, im prościej tym lepiej. Lepiej oczywiście dla mnie, mam tu na myśli większą przyjemność z gotowania poprzez szybkie eksperymenty, a nie wielogodzinne maratony (choć i takie od czasu do czasu potrafią dać mi radość). Zwykle odpuszczam dania, których lista składników nie mieści się na jednej stronie, odpuszczam też te, których…

Drożdżówki z malinami

Maliny to dla mnie wspomnienie sierpniowych letnich dni. Beztroskie biegi po wysuszonej słońcem trawie, piekące od słońca policzki i poharatane kolana. Choć owoc ten solo jest ideałem, postanowiłam otulić miękkim, pachnącym ciastem drożdżowym.

Składniki…

Sałatka z nektaryną i fetą

Słony smak fety przełamany słodyczą dojrzałej i soczystej nektaryny to doskonałe połączenia, aby uczcić zakończenie lata lub by przywołać odrobinę słońca w jesienne, ponure dni.

Skladniki (2 porcje):
2 garści mieszanki sałat z rukolą
1 nektarynka
4 orzechy…

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Drożdżowe ze śliwkami przywodzi mi na myśl wspólne pieczenie u Babci. W niewielkiej kuchni, na ostatnim piętrze niewysokiego bloku niezmiennie, odkąd pamiętam dzieje się magia. To tu poznałam pierwsze receptury, to tu bezkarnie podjadałam…

Gofry dyniowe

Dziś mam dla Was kolejny przepis na gofry. Tym razem aromatyczne, pachnące przyprawą korzenną, o pięknym pomarańczowym kolorze. Idealne na zimową chandrę. Zapraszam na gofry dyniowe!

Składniki (2 osoby):
 
1 szklanka mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku…

Kruche ciasteczka

Jedne z tych ciastek, które zawsze chciałam zrobić, ale zawsze wydawało mi się, ze ich wykonanie jest zbyt pracochłonne.  I choć rzeczywiście nie należą do tych wypieków, co w zasadzie robią się same, dla…