Kaiserschmarrn

Zawiłości życiowe zmusiły mnie, aby porzucić to miejsce na prawie rok.
Dziś wreszcie mogę usiąść i napisać do Was kilka słów. Wysłać w świat trochę magii, pachnącej ciepłym masłem i słodkim cukrem.

Zapraszam na omlet cesarski!…

Kisiel mandarynkowy

Najprostsze rzeczy są najlepsze.

A słoneczny, słodko-kwaśny kisiel to doskonały lek na zimową chandrę. Więc jeżeli w Waszej kuchni wciąż leży góra mandarynek, nie zastanawiajcie się i wypróbujcie ten przepis!
 

Składniki (2 porcje):
1 pomarańcza
6 słodkich mandarynek
2…

Naleśniki z mascarpone i malinami

Zimą naleśniki z malinami smakują najlepiej. Oczywiście mrożone owoce nie mogą równać się z malinami zrywanymi z krzaka w ciepły sierpniowy dzień. Mogą za to przynieść masę radości i wspomnienie lata, kiedy za oknem…

Burano

Burano to wyspa, o której pół roku temu nie miałam pojęcia. Kolorowe ulice, poprzecinane kanałami, pełne puchatych kotów, to miejsce, o którym skrycie śniłam. Przygotowując się do jednej z wypraw ogarnęła mnie ogromna radość,…

Pieczone jabłka

W zasadzie tytuł tego wpisu powinien brzmieć: “Jak pokochałam pieczone  jabłka”.
Chyba nic więcej nie muszę dodawać. Koniecznie spróbujcie, a na pewno nie będziecie żałować!

Składniki (2 porcje):
2 jabłka (użyłam szampiony)
2 łyżki dżemu jagodowego
2 łyżki miodu
2…