Blok czekoladowy z Puchatkiem i migdałami

Już od jakiegoś czasu w szafce czekało na mnie mleko w proszku, więc postanowiłam że dłużej już czekać nie może! – zabrałam się za zrobienie małego bloku czekoladowego.
 Blok był jedną z pierwszych rzeczy jakie potrafiłam zrobić sama, więc mam do niego ogromny sentyment. Zajadałam się nim na przerwach oraz wieczorami wraz z przyjaciółkami.
Kojarzy mi się z beztroskim dzieciństwem.

Składnik:
250g mleka w proszku ( ja użyłam odtłuszczonego)
pół szklanki cukru
100g masła
6 łyżek kakao typu Puchatek (blok jest wtedy bardzo jasny)
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
pół szklanki wody
miseczka herbatników maślanych
migdały do przybrania
Rozpuszczamy kawę i kakao w wodzie. Następnie wlewamy do garnka i stawiamy na ogniu, dodajemy cukru i masła, mieszając czekamy aż masa się zagotuje. Po przygotowaniu masy, czekamy aż troszkę ostygnie.
W między czasie możemy połamać herbatniki (ja staram się nie kruszyć ich za bardzo, ponieważ lubię natknąć się na większy kawałek herbatnika).
Kiedy nasza masa przestygła wsypujemy do niej mleko w proszku, cały czas mieszając łyżką. Gdy jest już gładka wrzucamy połamane ciastka i mieszamy tak by masa je obkleiła.
Masę przekładamy do małego naczynia, wyłożonego papierem do pieczenia. Na górę sypiemy migdały i wciskamy je lekko w masę.
Tak przygotowaną masę dajemy do lodówki na ok. 1h. Czekamy, aż zastygnie.

8 komentarzy

  1. misiask

    7 czerwca 2012

    oo jak ja dawno tego nie robiłam :) Twój wygląda pzepysznie :)

  2. ANECZQ1987

    4 czerwca 2012

    Mąż ostatnio robił podobne ;)
    Dobre nie powiem że nie ;)

  3. Ula

    1 czerwca 2012

    ale mi narobiłaś smaku, a to takie tuczące :)

  4. Tyna

    1 czerwca 2012

    Akurat mam mleko w proszku, teraz wiem, do czego mogę je wykorzystać! Smacznie wygląda ten blok:)

  5. Samantha

    1 czerwca 2012

    Przepyszne smaki i świetny przepis :)

  6. S.B.

    1 czerwca 2012

    bardzo fajnie wyszło! uwielbiam tę kleistość <3

  7. kornik

    1 czerwca 2012

    oo, chętnie bym zjadła:)

  8. Patrycja

    1 czerwca 2012

    Wspaniały przepis nie tylko dla dzieciaków!

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Skosztuj również