Dziś dłuższy poranek, wstałam późno, wszyscy już zjedli śniadanie, więc nie chciałam włączać piekarnika z wyłącznie mojego powodu. Na szczęście był mi też potrzebny przy cieście, więc wykorzystałam to by wrzucić na chwile kokilkę :)
Składniki (na jedną porcje):
3 plasterki szynki
4 pomidorki koktajlowe
pół cebulki szalotki
jajko
garstka fety
bazylia
Wysmarować kokilkę olejem.
Na dno kokilki dać pokrojone w plasterki pomidorki. Na pomidorki rozkruszyć fetę.
Pokroić cebulkę na plasterki i szynkę na kwadracik.
Podsmażyć na masełku cebulkę i nałożyć do kokilki, następnie zrobić to samo z szynką.
Na szynkę znowu posypać porcję fety.
Nagrzać piekarnik do 200st C.
Na wierzch kokilki rozbić jajko i włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać ok.10 minut.
Gdy białko się zetnie, wyjąć z piekarnika, posypać świeżą bazylią.
Anonimowy
a mi nie wyszło, białko dłogo nie chcialo sie sciać, co zrobilam zle??
aleglodomorek
Ciężko mi stwierdzić, najważniejsze jest by piekarnik był nagrzany kiedy wkładamy do niego jajko w kokilce i jajko powinno być wbite tuż przed włożeniem do pieca. Jeśli zapiekanie białka trwało dłużej o 2-5 minut to może to być różnica wynikająca z programu użytego przy pieczeniu lub po prostu różnica piekarników. Mojemu starczyło 10 minut z termoobiegiem, ale widziałam, że często podawany jest dłuższy czas pieczenia. Nawet do 17 minut!! W ogóle Ci nie wyszło? Czy w końcu się ścięło?
Mam nadzieję, że pomogłam chociaż troszkę, pozdrawiam :)
Madame Edith
Pięknie i proste. A jak wygląda – perfekcyjnie! Takie smaki to ja lubię :)
Z pozdrowieniami,
Edith
Tomek
Jadłem kiedyś takie, bardzo dobre:)
od-kuchni
Pyszna propozycja na śniadanie :) Wszystkie moje ulubione składniki do jajecznicy i do tego jak elegancko podane :)
Karmel-itka.
ależ sobie ranek umilasz! pyszne, proste i takie smakowite.
mojetworyprzetwory
Hmm,… taka sałateczka na ciepło z jajeczkiem na śniadanko!
Dla mnie bomba – pychota!