Jednym z moich ulubionych rodzajów ciastek kupnych, są właśnie ciastka korzenne.
Wczoraj bliska mi osoba podarowała mi właśnie przyprawę do tych smakołyków.
Z samego rana postanowiłam wykorzystać przepis z tyłu opakowania i zrobić moje pierwsze ciastka korzenne.
Wyszły naprawdę pyszne – zupełnie inne od tych sklepowych, niebywale kruche i miękkie.

Składniki:
pół opakowania przyprawy do ciastek korzennych
(ja użyłam KAMIS – na niej też znalazłam przepis i lekko go zmodyfikowałam)
2 żółtka
170g mąki pszennej
100g masła
20g margaryny
60g cukru
Wszystkie składniki łączymy na stolnicy i ugniatamy. Gdy zagnieciemy ciasto wkładamy je do lodówki na ok. 1h.
Po godzinie wyjmujemy ciasto i wałkujemy na placek grubości ok.0,5cm. Z placka wykrawamy dowolne kształty – mnie ciastka korzenne kojarzą się chyba tylko z kształtem serca, ewentualnie kwiatuszka ;)
Wykrojone ciastka układamy na nasmarowanej margaryną blaszce i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 200st C na ok.15 minut.
25 lipca 2012

16 komentarzy

  1. Anonimowy

    23 września 2015

    Tak zachwalacie, a mi nie wyszły! :C Jestem beztalenciem kulinarnym!

  2. Biedr_ona

    29 lipca 2012

    Jak tu się zrobiło świątecznie ;-)))

    http://www.przysmakiewy.pl

  3. burczymiwbrzuchu

    25 lipca 2012

    Piękne zdjęcia, apetyczne korzenne serduszka :)

  4. matylda

    25 lipca 2012

    gorące ciastka z zimny mlekiem. :) fajny przepis, ale chyba w taki upał nie odważę się nagrzewać piekarnika.

  5. Joanna Skoraczyńska

    25 lipca 2012

    Zamarzyły mi się takie ciastka. Byłyby wspaniałym dopełnieniem śliwkowego kompotu, który właśnie piję :-)

  6. Samantha

    25 lipca 2012

    Piękne serduszka, a smaki wyborne ;)

  7. Gosia

    25 lipca 2012

    no i nabrałam na nie takiej ochoty, że chyba muszę zrobić :)

  8. S.B.

    25 lipca 2012

    uwielbiam te ciasteczka! ale sama jeszcze nigdy nie robiłam :) śliczne zdjęcia!

  9. Marta @ Co Dziś Zjem Na Śniadanie?

    25 lipca 2012

    Ciastka muszą być smaczne, jednak zdjęcia robią największe wrażenie, zwłaszcza te pierwsze, bardzo romantyczne…

    • głodomorek

      25 lipca 2012

      Dziękuję :)

  10. Drui...

    25 lipca 2012

    Do kawy idealne!

  11. mojetworyprzetwory

    25 lipca 2012

    Fajne! Takie jesienno-zimowe;) A przepisy na opakowaniach często są bardzo ciekawe i pysznie wychodzą;) Pozdrawiam!

  12. Agata Pachla

    25 lipca 2012

    Ciasteczka korzenne są też jednymi z moich ulubionych :) nie mogę doczekać się jesieni i zimy, wtedy piekę je najczęściej :)

  13. Dominika

    25 lipca 2012

    A ile takich kruchutkich ciasteczek wychodzi z podanej ilości składników???

    • głodomorek

      25 lipca 2012

      ha! zapomniałam obliczyć ile mi ich wyszło ;) W każdym razie 2 blaszki. Układałam po trzy rządki i pewno w każdym było 7-8 ciastek :) to myślę ze około 42-48 ciastek :) i jeszcze zostało mi troszkę ciasta :)

  14. Ola

    24 lipca 2012

    ślicznie Ci wyszły ;) musze uzupełnić 'ciasteczkową puszkę' u babci i chyba już wiem co w nią wsadzę

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Skosztuj również