Napój cytrynowo arbuzowy

Wczorajszy dzień, był kolejnym bardzo upalnym i pracowitym.
 Ponieważ akurat miałam w lodówce arbuza postanowiłam wypróbować przepis Madame Edith.
Muszę przyznać, że napój był pyszny!!!

Składniki ( na jedną szklankę):
Jedna cząstka arbuza (nie za gruby półksiężyc)
połówka cytryny
kostki lodu
2 łyżeczki cukru
szklanka wody mineralnej (gazowanej oczywiście zabrakło)
Pierwsze co to pierwszy raz wypróbowałam łyżeczkę do wykrawania kuleczek… Kupiłam ją bardzo bardzo dawno, no ale jak się okazało nie jest to produkt pierwszej potrzeby, bo prawie w ogóle jej nie używam :)
Wykrawamy kuleczki z cząstki arbuza (ja w zasadzie wykroiłam półkule). Następnie pozostałą część arbuza pozbawiamy pestek i skórki i wrzucam do blendera. Dodajemy wodę, cukier i sok z cytryny i miksujemy.
Gdy napój jest zmiksowany przelewamy do szklanki i uzupełniamy lodem, na górę wrzucamy kuleczki (kuleczek nawet nie było widać, ale miło było ja nabijać słomką i zjadać, gdy napój się skończył).

15 komentarzy

  1. Marta @ Co Dziś Zjem Na Śniadanie?

    17 lipca 2012

    Dodatek cytryny musi nieźle orzeźwiać!

  2. Biedr_ona

    16 lipca 2012

    Idealne orzeźwienie podczas upalnych dni ;-)

    http://www.przysmakiewy.pl

  3. Joanna Skoraczyńska

    14 lipca 2012

    Głodomorku, gratuluję wygranej:-) A napój arbuzowy musi być pyszny. Mnie tylko przeraża to wypestkowywanie :-)

  4. Paulina

    11 lipca 2012

    taki wakacyjny:D

  5. Luna

    11 lipca 2012

    Maatko, ale mam ochotę na coś takiego teraz! :)

  6. Dominika

    11 lipca 2012

    Podoba mi się, że tak fajnie buzuje… :) Po co pić zwykłą wodę???

  7. Emcia Pichci!

    11 lipca 2012

    mmm orzeźwiający konkret, to lubię!

  8. Samantha

    10 lipca 2012

    Napój dla każdego, pyszny i zdrowy, a przy tym ta pyszna pianka… :)

  9. Kaś

    9 lipca 2012

    uwielbiam napoje na bazie arbuza!

  10. Madame Edith

    9 lipca 2012

    Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu i że sama spróbowałaś z niego skorzystać :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Edith

  11. Antenka

    9 lipca 2012

    rewelacja! a ja miałam arbuza i go tak pięknie nie wykorzystałam;)

  12. asieja

    9 lipca 2012

    piękny jest i kolor zachęca bardzo, nic tylko brać słomkę i wypijać

  13. kuchenny bałagan

    9 lipca 2012

    Pycha, i jak cudownie orzeźwia, kupię sobie dziś arbuza :)

  14. Joasia, Domowe Frykasy

    9 lipca 2012

    Wygląda niezwykle, hmmmm…, chłodząco.

  15. Karmel-itka.

    9 lipca 2012

    idealne orzeźwienie!

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Skosztuj również