Knedle ze śliwkami

Moje pierwsze knedle! Może nie do końca idealne, ale jestem z nich dumna :)

Składniki (12 knedli):
8 nie za dużych ziemniaków
100g mąki pszennej + mąka do podsypywania
12 niedużych śliwek
Obieramy ziemniaki i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy są gotowe przeciskamy je przez praskę i dodajemy mąkę, mieszamy aż uzyskamy zwarte ciasto.
Śliwki rozkrawamy na pół i pozbawiamy pestek.
Ciasto dzielimy na 3 części i z każdej tworzymy gruby wałeczek.
Wałeczek kroimy na cztery równe części. Jedną cząstkę takiego wałeczka rozpłaszczamy na ręce. układamy na niej śliwkę i przykrywamy ją ciastem. Kręcimy w ręce okrągłe kuleczki.
Knedle gotujemy w osolonej wodzie ok.3 minuty. Podajemy z masełkiem cynamonem i cukrem :)
Może i ciasto było za grube, a śliwek ciut za mało – ale czy to jest najważniejsze? :)

25 komentarzy

  1. Biedr_ona

    26 sierpnia 2012

    Jak tu pysznie! Zostaję!

    http://www.przysmakiewy.pl

  2. S.B.

    23 sierpnia 2012

    boskie! smak dzieciństwa:)

  3. aleglodomorek

    22 sierpnia 2012

    Kochani, może i wyglądają ładnie, ale naprawdę jeszcze im do ideału sporo brakowało :) Głównie przez to że ciasta było za dużo w stosunku do małej biednej śliwki w środku :)

  4. MakeCooking

    22 sierpnia 2012

    Uwielbiam knedle z każdym nadzieniem, ale nie mam cierpliwości do ich wyrabiania:p Pozdrawiam!

  5. Helka

    21 sierpnia 2012

    Jak ja dawno knedli nie jadłam :) Twoje wyglądają obłędnie! :))

  6. Dzikowiec

    21 sierpnia 2012

    Pychota! Wyglądają niesamowicie!

  7. Karmel-itka.

    21 sierpnia 2012

    pierwsze? a wyglądają jakbys je kilka lat z rzędu robiła!
    lubię knedle, oj lubię.

  8. Basia

    21 sierpnia 2012

    Koniecznie do zrobienia, bo jeszcze nigdy ich nie popełniłam :-)
    Dziękuję Ci za inspirację!
    Pozdrawiam serdecznie!

  9. Magda

    21 sierpnia 2012

    uwielbiam knedle! *.* babcia mi zawsze je robi :D jak sie ladnie do niej usmiechne :D

  10. Joanna Skoraczyńska

    21 sierpnia 2012

    Głodomorku, ale mi smaka narobiłaś na śliwkowe knedliki :-D

  11. Anonimowy

    21 sierpnia 2012

    No i po co ta skromność! Knedle są przeca eleganckie! :D

  12. Maggie

    21 sierpnia 2012

    Nie do konca idealne? Smiem polemizowac!

  13. Madleine

    21 sierpnia 2012

    Moje ulubione :)

  14. Agata Pachla

    21 sierpnia 2012

    Byłam na innym kursie – w Cupcake Zone w Poznaniu. Było naprawdę fajnie, sporo się dowiedziałam. Najpierw poznaliśmy historię cupcakes, póżniej odbyła się prezentacja, przygotowywanie ciasta, zdobienie…

  15. Tomek gotuje

    21 sierpnia 2012

    I przeniosłem się do babcinej kuchni :)

  16. Samantha

    21 sierpnia 2012

    Twoje knedle tak zachwycają i tak pysznie wyglądają, wspaniałe :)

  17. Anonimowy

    21 sierpnia 2012

    Wow, świetne Ci wyszły. Ja za takimi cudami nie przepadam, ale na Twojego knedla bym się chyba jednak skusiła ;)

  18. anpapi

    21 sierpnia 2012

    wyglądają idealnie! też bym chciała, żeby już od pierwszego podejścia wychodziły mi takie cuda:)

  19. mojetworyprzetwory

    21 sierpnia 2012

    A ja jeszcze nie robiłam… pierogi, kopytka owszem, ale za knedle boję się zabrać… Twoje pachną mi aż tutaj, pyszności!

  20. Ola

    21 sierpnia 2012

    mmm rozpływam się na widok tego masełka i cynamonu ;) świetnie pasuje do knedli!

  21. asiaisk

    21 sierpnia 2012

    Pysznie wyglądają!

  22. Marta

    21 sierpnia 2012

    Jakie tam nie do końca idealne? W sumie chodzi mi coś takiego po głowie od jakiegoś czasu…

  23. matylda

    21 sierpnia 2012

    wyglądają super. brawo, ja jeszcze pierwsze knedle mam przed sobą. :)

  24. whiness

    21 sierpnia 2012

    Ajaj, zjadłabym na obiad takie knedle. :) Co jak co, ale wyszły Ci smakowite.

  25. piotej

    21 sierpnia 2012

    mniam;) pyszności.

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Skosztuj również