Muszę przyznać, ze od pewnego czasu jest to jedno z dań które pokochałam. Szybkie, smaczne i zdrowe.
Składniki (1 porcja/ok.2 pomidory):
2 duże pomidory
3 krążki mrożonego szpinaku
ząbek czosnku
odrobina masła czosnkowego
(jeśli go nie mamy dajemy 2 ząbki czosnku zamiast 1)
pół opakowania sera feta
Myjemy pomidory, następnie delikatnie odcinamy ich górę. Wycinamy środek warzywa, ja używam do tego łyżeczki do melona. Wycięty środek zostawiamy, może się przydać do sosu pomidorowego lub zupy.
Gdy pomidory są już przygotowane do faszerowania, możemy zacząć przygotowywać nadzienie. Do rondelka wrzucamy szpinak i masełko. Do szpinaku wyciskamy czosnek i czekamy, aż bryłki mrożonego szpinaku się roztopią. Kiedy szpinak zrobi się ciepły dodajemy ser feta i mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Pomidory wsadzamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do ich środka gotowy szpinak.
Pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 180st C.
Ivka
Urocze danie, można zaserwować na domówce- goście będą zachwyceni
burczymiwbrzuchu
Cudowny farsz, pyszne pomidorki, idealne danie na lato :)
Samantha
Pieknie te pomidorki wygladają i wspaniały, pyszny przepis na wspaniałą przystawkę :)
Kulinarna Fuzja
Ale to musi być pyszne ! Uwielbiam takie zdrowe przekąski :)) Co do szpinaku to uwielbiam chwilę podsmażyć liście z dużą ilością czosnku i odrobiną masła..takie proste ,a takie dobre !
Ewa gotuje
Często robię takie faszerowane pomidory. Można je także wypełnić surowym jajkiem i otrzymujemy przepyszne jajka "smażone" w pomidorku.
Paulina
wyglądają wspaniale:) spróbowałabym z chęcią:D
Fiolunka
Nie potrafię się przekonać do szpinaku, ale na pewno da się go zastąpić czymś innym ;) Pomidory i ser feta – ideał!
Tomek gotuje
Zaciekawiły mnie te krążki szpinaku, to jakiejś konkretnej firmy? Bo nie spotkałem się jeszcze ze szpinakiem w krążkach :)
aleglodomorek
Chodziło mi o to, że szpinak mrożony zwykle jest porcjowany w takie małe krążki. Choć spotkałam się też z takim nie porcjowanym :) W zasadzie w tej chwili chyba większość mrożonego jest w krążkach czy w serduszkach – aby ułatwić wydzielenie jakiejś ilości. Pamiętam, że gdy kupiłam cały w jednej bryle, za nic nie mogłam ułamać kawałka :):) Ja swój kupiłam w biedronce ;)
Anonimowy
Nadziewanych warzyw dawno już nie jadłam… a takie pomidory to zdecydowanie kusząca propozycja ;)
Brenia
Ja bym tylko zamieniła mrożony szpinak na świeży, póki jest :) super pomysł na pomidorki!
aleglodomorek
Racja! :)
Marta
Szpinak dobra rzecz! Jak sobie pomyślę ile lat dobrego jedzenia przeszło mi koło nosa, bo szpinak lubię dopiero od niedawna…..Shame on me!
Kasia
Wygląda przepysznie! Tak jak nie jestem fanką nadziewanych pomidorów, tak te zjadłabym bez wahania :)
Madame Edith
Bardzo mi się podoba!
Pomidory faszerowane zawsze wyglądają tak sympatycznie, wręcz filuternie :)
Cudne zdjęcia Głodomorku!
Miłej soboty,
Edith
Maggie
Pysznosci! Uwielbiam wszelkiej masci faszerowane warzywa.
Karmel-itka.
i prócz tych wszystkich zalet, jakie ma, jest bardzo letnim daniem!