Muffiny z mąką żytnią i kakao

Dziś druga wersja żytnich muffinków. Baza jest w zasadzie identyczna.

Składniki (6szt.):
1 szklanka mąki żytniej
1/2 szklanki mleka + 2 łyżki
3 łyżki cukru
3 łyżki oleju
jajko
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 kopiaste łyżki ciemnego kakao
Wszystkie składniki łączymy w misce i mieszamy aż uzyskamy gładką masę.
Natłuszczamy olejem formę do muffin i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180st C przez ok.20-25 minut.

26 komentarzy

  1. Tabi

    30 września 2016

    Pychota..za drugim razem dodalm cukier brazowy cynamon i pokrojone jablka w kostkę tez dobree

  2. Asystentka Stomatologiczna

    10 lutego 2016

    Wyglądają pysznie, jutro zamierzam je zrobić :) tylko chciałam dopytać , w składnikach jest podane 1/2 szklanki mleka i dwie łyżki również mleka , czy wody, czy czegoś innego? Pozdrawiam :)

    • admin

      10 lutego 2016

      Również mleka! ;))! Udanych wypieków :) Pozdrawiam!

  3. Małgorzata Z

    4 grudnia 2013

    Ale ślicznie wyglądają, bardzo takie lubię;)

  4. Agata Pachla

    2 września 2012

    Muffinki pieczone na mące żytniej są jednymi z moich ulubionych, pycha!

  5. Antenka

    2 września 2012

    piękne grzybki!

  6. Joanna Skoraczyńska

    2 września 2012

    Fajnie Ci wyrosły te muffinki :-D

  7. Drui...

    2 września 2012

    Dziś nabyłam żytnią mąkę, to może się skuszę na takie muffiny. :)

  8. Karmel-itka.

    2 września 2012

    ale ładne! a jakie czubate!

  9. burczymiwbrzuchu

    2 września 2012

    Podobają mi się bardzo, szczególnie na ostatnim zdjęciu :) Z mąki żytniej piekę tylko chleby, muszę kiedyś zabawić się w słodki żytni wypiek.

  10. Marta

    2 września 2012

    Jestem pełna podziwu! Mnie z żytniej mąki tylko zakalce wychodzą:) Super wyglądają Twoje muffiny!

  11. Samantha

    2 września 2012

    Też uwielbiam kakaowe muffinki, ale z mąką żytnia jeszcze nie robiłam, zapewne też smaczne ? Pozdrawiam :)

  12. Magda

    2 września 2012

    te batoniki, sama jakieś robiłaś?:)

    • Magda

      2 września 2012

      o, nie widziałam takich jeszcze w sklepie :) będę musiała się za nimi rozglądnąć, bo wyglądają na dobre i skoro Ci smakowały to na pewno takie są :)

    • Magda

      2 września 2012

      aa, to dlatego nigdy nie rzuciły mi się w oczy w naszych sklepach! rozglądnę się, ale wątpię żeby były :( do nas wszystko dochodzi z ogromnym opóźnieniem, jeśli chodzi o takie smakołyki.

  13. Kamciss

    2 września 2012

    U mnie też dzisiaj kakaowo/czekoladowo :)

  14. better-choice

    2 września 2012

    Widzę, że żytnie wypieki zadomowiły się u Ciebie ;) Wyglądają nieziemsko!

    • aleglodomorek

      2 września 2012

      Póki co to drugi taki wypiek, ale dzięki nim na pewno częściej będę sięgać po mąkę żytnią.

  15. GrowingUp

    2 września 2012

    Mam z borówkami. Pyszności;)

  16. Anonimowy

    2 września 2012

    Jak pięknie wyrośnięte czeko pyszności! Przepadam za Twoimi wypiekami :)

  17. Pan Deserek :)

    2 września 2012

    Takie muffinki z kakao są przepyszne :)

  18. Kasia

    2 września 2012

    Jej, ale masz 'przerób' ostatnio ;) A ja się lenię w ostatnim czasie.

  19. Biedr_ona

    2 września 2012

    Uwielbiam piec muffinki, są strasznie pyszne i dzięki nim zawsze pojawia się usmiech u mojego T. ;-)

    http://www.przysmakiewy.pl

  20. whiness

    2 września 2012

    O, następnym razem zrobię z kakao. :)

  21. n i k a

    1 września 2012

    a ja lubię ten specyficzny posmak mąki żytniej. Fajne te Twoje babeczki ;)

  22. Magda

    1 września 2012

    kakaowe muffiny – idealne ze szklanką gorącego mleka :)

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Skosztuj również