Ciasto dyniowo cytrynowe z nutką imbiru

Dyni zamroziłam dosyć sporo, już raz próbowałam ją wykorzystać w wypiekach, jednak skończyło się to klapą. Postanowiłam więc wzorować się na przepisie z kwestii smaku.
Przy okazji wypróbowałam, też swoją nową, małą formę (18 cm średnicy), która niebawem będzie miała do wykonania dwa ważne zadania.

Składniki (śr.18cm):
150g mrożonej dyni
100g masła
0,5 szklanki cukru
0,75 szkalnki mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina startego imbiru
pół cytryny
Pierwsze co, wrzucamy dynię do rondelka z łyżką masła i gotujemy na małym ogniu, aż zmięknie. Do dyni dodajemy cukru, oraz odrobinę startego imbiru.
Całość gotujemy tak długo, aż uzyska konsystencję dżemu, następnie odkładamy do wystygnięcia.
W międzyczasie roztapiamy masło w innym rondelku i również czekamy aż ochłodnie.
Kiedy dżem ochłodnie, blendujemy go na masę. Następnie przekładamy do miski i zalewamy chłodnym masłem. Wszystko razem mieszamy. Do całości wbijamy żółtka, natomiast białka ubijamy w wysokim naczyniu na sztywną pianę.
Do masy cukrowo dyniowej, wsiewamy mąkę i proszek do pieczenia (na 3 razy, za każdym razem wszystko mieszamy). Do ciasta ścieramy skórkę z połowy cytryny i wyciskamy sok. Na koniec delikatnie przekładamy białka i mieszamy.
Do formy wyłożonej papierem do pieczenia i z wysmarowanymi masłem bokami, przekładamy ciasto.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 st C przez ok. 45 minut.
Ciasto idealnie smakuje z serkiem homogenizowanym waniliowym :)

24 komentarze

  1. Marta

    25 października 2012

    Ja póki co upiekłam chlebek dyniowy, który tak wszystkim zasmakował, że robiłam go dwa razy w jednym tygodniu!
    PS. Miło, że pamiętałam o filmie, bardzo się cieszę, że się podobał :)

  2. Katarzyna Kania

    23 października 2012

    Piękny kubeczek!

  3. Marta @ Co dziś zjem na śniadanie

    22 października 2012

    ja dynię trzymam na półce, bo brak lodówki w domu. Takie ciasto to musi być coś. Zrobiłam jak dotąd donaty dyniowe i były pyszne :) Twój przepis kusi.

  4. Dorota

    22 października 2012

    u mnie chlebek dyniowy też okazał się klapą, ale to Twoje ciasto wyszło cudowne ! śliczne zdjęcia :)

  5. ugotujmyto.pl

    22 października 2012

    Zakochałam się w dyni….. więc chętnie skorzystam z przepisu:)!

  6. asiathinksthings.com

    21 października 2012

    świetna ta dekoracja, fantastyczna szklanka no i ciasto zapewne obłędne! :) bardzo fajny blog, będę odwiedzać!

    • aleglodomorek

      22 października 2012

      Zapraszam serdecznie Asiu! :)

    • Joanna Skoraczyńska

      22 października 2012

      Poproszę duuuuży kawałek :-D

  7. Nietylkopasta.pl

    21 października 2012

    fantastyczny przepis! zapraszam też do mojego konkursu: http://nietylkopasta.pl/konkurs-kulinarny-ze-spizarni-na-stol-2/

  8. soulstorm-everywhere

    21 października 2012

    smacznie wygląda, i fajna forma do pieczenia ;)

  9. mojetworyprzetwory

    21 października 2012

    Ale pyszna dyniowa propozycja!

    I jakie śliczne i kuszące zdjęcia…;)

  10. NATALiJA WANTS YOU! ♥

    21 października 2012

    SUPER YUMMYYYY ♥♥♥♥♥♥♥♥

  11. Karmel-itka.

    21 października 2012

    bardzo interesujący pomysł!
    zapewne rewelacja :]

  12. Anonimowy

    21 października 2012

    Rewelacyjne zdjecia, uwielbiam Twoje zdjęcia, ciasto to prawdziwy wyraz sztuki :)

  13. Emcia Pichci!

    21 października 2012

    ach te Twoje zdjęcia! rozpalają zmysły i kubki smakowe ;) prześliczne!

  14. Kasia

    21 października 2012

    Jestem ciekawa jak smakuje ;) Niestety, moje doświadczenia z dynią nie są najlepsze – zostało mi zaserwowane bardzo mdłe i niezjadliwe ciasto i boję się po dynię sięgnąć.

    • aleglodomorek

      22 października 2012

      Kasiu w takim razie musisz skosztować jeszcze raz ciasta z dynią, u mnie dodatek imbiru i cytryny nie pozwoliły dyni by była mdła ;)

  15. slodkiswiatwypiekow

    21 października 2012

    Muszę, po prostu muszę się w końcu zabrać za zrobienie ciasta z dynią! Jeszcze nigdy takiego nie jadłam, a to Twoje tak smakowicie wygląda…:)

  16. Ola

    21 października 2012

    niesamowicie apetyczne! dynia i imbir z orzeźwiającą cytrynką… działa na zmysły :)

  17. Dota|oneginetatopa

    21 października 2012

    zdecydowanie moj klimat choc na razie ban na slodyczne….

  18. whiness

    21 października 2012

    Och, aż sobie zapiszę ten przepis :) Nie jest zbyt skomplikowany, a efekt mnie powala!

  19. madzialandryna4

    20 października 2012

    Nie umię sie przekonać do dyni ale może jednak spróbuje bo z przepisu wnioskuje że smakowite :)
    pozdrawiam :)

    • aleglodomorek

      22 października 2012

      Koniecznie spróbuj! Ciasto na prawdę wyszło rewelacyjne! A do dyni z czasem się przekonasz :)

  20. Magda

    20 października 2012

    Głodomorku, uwielbiam Twoje wypieki! :))

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Skosztuj również