Ciasto z żurawiną i migdałami

Żurawina chodziła za mną od pewnego czasu, wreszcie zdecydowałam się ją kupić.
Inspirowałam się przepisem z bloga małygłód.

Składniki (śr.18cm)
100g mąki pszennej
100g cukru
4 łyżki mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
jajko
80g żurawiny mrożonej lub świeżej
50g migdałów
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, wlewamy mleko i wbijamy jajko. Wszystkie składniki mieszamy łyżką, aż uzyskamy jednolitą masę. Do masy wrzucamy 25g migdałów.
Ciasto nakładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i z wierzchu sypiemy resztę migdałów i żurawinę.
Rozgrzewamy piekarnik do 200st C i pieczemy ok. 40-45 minut.
Gorące ciasto wyjmujemy z pieca i posypujemy łyżeczką cukru.

24 komentarze

  1. Sosna

    23 marca 2013

    Smakowite! <3
    fajne przepisy, dodaję do obserwowanych! :)

  2. bajowka

    6 stycznia 2013

    Wygląda bardzo, bardzo pysznie:)

  3. gin

    4 grudnia 2012

    Ja się w tym roku zaznajomiłam ze świeżą żurawiną i żałuję, że tak późno – boska jest!
    A Twoje ciacho cudne :)

  4. burczymiwbrzuchu

    1 grudnia 2012

    Za mną też chodzi żurawina :)
    Świetne ciacho!

  5. Agata Pachla

    1 grudnia 2012

    Żurawina i migdały… Idealne połączenie :) Muszę koniecznie poszukać świeżej żurawiny :)

    • aleglodomorek

      2 grudnia 2012

      Jakbyś świeżej nie znalazła, to w biedronce kupowałam mrożoną.

    • Anna Pe

      18 stycznia 2013

      A suszona też się nada?

    • aleglodomorek

      18 stycznia 2013

      Myślę, że się nada, choć na pewno ciasto będzie smakowało troszkę inaczej :) Pozdrawiam!

    • Anna Pe

      18 stycznia 2013

      tak właśnie też sądzę, że suszone nie wydadzą z siebie tej wilogoci do ciasta co mrożone czy nawet świeże, co jest chyba ważne w tym cieście

  6. Amber

    30 listopada 2012

    Śliczne ciasto,śliczne!
    Cudowne smaki.

  7. Weronika Król

    29 listopada 2012

    Super przepis, wymyśliłam taki w tym tygodniu… i chciałam upiec;) Serio myślałam że sama na to wpadłam ; )

    • aleglodomorek

      2 grudnia 2012

      W takim razie czekam na Twoją wersję :) Pozdrawiam!

  8. chochlikikuchenne

    29 listopada 2012

    Mhmmm :)
    Pysznosci :D

  9. Magda

    29 listopada 2012

    uwielbiam żurawinę :) a ciasto wygląda bardzo apetycznie! kusisz! :))

  10. Emcia Pichci!

    29 listopada 2012

    zdjęcia jak zwykle zachwycające :) ciasto – bajeczne!

  11. Kasia

    29 listopada 2012

    Ja niestety z żurawiną się nie lubię. Wygląda bardzo zachęcająco, ale jednak wolałabym dodać coś innego ;)

  12. Antenka

    29 listopada 2012

    fantastyczne połączenie:) pychota

  13. Madame Edith

    29 listopada 2012

    Głodomorku,

    Twoje ciasto jest piękne i jakie świąteczne.
    Żurawina kojarzy mi się właśnie bardzo ze Świętami, a całe ciasto prezentuje się cudnie!

    Z serdecznymi pozdrowieniami,
    E.

    • aleglodomorek

      2 grudnia 2012

      O tak a w połączeniu z migdałami zdaje się jeszcze bardziej Świąteczna :)!

  14. Dorota

    29 listopada 2012

    o jak prosto i zdrowo :)

  15. whiness

    29 listopada 2012

    Kawałek ciasta, i mleczko do tego… Mmm :)

  16. Elin

    28 listopada 2012

    Muszę je zrobić. Malutkie – w sam raz na jeden, dwa dni. Bez tłuszczu i wygląda obłędnie :D

    • aleglodomorek

      2 grudnia 2012

      Koniecznie zrób, na pewno szybko zniknie :)!

  17. Daria

    28 listopada 2012

    mniaaaaaam.. z chęcią bym całe zabrała dla siebie :D

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Skosztuj również