Proste ciasto z masłem orzechowym

Co chwila widzę przepisy z masłem orzechowym, a moje leży nieużywane.
 Wreszcie stwierdziłam, że tak dłużej być nie może!

Składniki (śr.20cm)
140g mąki pszennej
140g miękkiej margaryny
100g cukru
2 jajka
100g masła orzechowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
+
50g czekolady
łyżeczka masła
odrobinę czekoladowej posypki
Miksujemy margarynę z jajkami i cukrem. Następnie powoli dodajemy mąkę z proszkiem i masło orzechowe. Miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę.
Pieczemy ok.40 minut w rozgrzanym piekarniku do 180st C.
Kiedy ciasto jest upieczone, wyjmujemy je z formy i zabieramy się za ‘polewę’.
Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej z odrobiną masła. Gęstą masę nakładamy łyżeczką na wierzch ciasta i od razu posypujemy posypką.

27 komentarzy

  1. Nerka

    18 kwietnia 2015

    Ostatnio w akcie desperacji kupiłam w lidlu krem orzechowy. Niestety, daleko mu do choćby wyrobów feliksa – jest tak słodkie, że jeść się nie da. Jedyną nadzieję widzę w dodaniu tego do pieczenia jakiegoś ciasta (oczywiście ze zmniejszoną dawką cukru w tymże). No, cóż. Idę walczyć, życzcie mi powodzenia… ;)

  2. Monika Bieciuk

    4 marca 2015

    Zachowuję odpowiednie proporcje, długo miksuję ale wychodzi zakalec. Co może być przyczyną?

    • admin

      4 marca 2015

      Cześć Moniko, przyczyn może być wiele:
      – zbyt długi czas miksowania ciasta (miksujemy tylko do momentu uzyskania gładkiej masy!) ,
      – mieszanie ciasta w różnych kierunkach (zrywamy włókna glutenu),
      – uchylanie piekarnika podczas pieczenia,
      – warto zwrócić uwagę na to by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową
      Mam nadzieję, że jakoś pomogłam,
      Pozdrawiam
      Alicja :)

  3. katerina

    17 stycznia 2014

    właśnie mi się piecze już się nie mogę doczekać :)

  4. Elżbieta Dz.

    20 lutego 2013

    Też lubię wypieki z masłem orzechowym, choć moi domownicy już niekoniecznie.

  5. Anna Pe

    21 stycznia 2013

    W smaku wyszło dobre, jednak troszkę suche, jak dla mnie, chyba, że znów z czymś przesadziłam… Brak posypki czekoladowej zastąpiłam migdałami.

    • aleglodomorek

      21 stycznia 2013

      Aniu dobry pomysł z tymi migdałami! Jeśli chodzi o suchość ciasta to powiem, że ciasto nie należy do tych wilgotnych, a raczej do tych suchych. Jeśli natomiast wyszło Ci zdecydowanie za suche, a postępowałaś zgodnie z przepisem to ciężko mi powiedzieć co mogło pójść nie tak. Jeżeli podejrzewasz, że mogłaś z czymś przesadzić to może ciasto siedziało za długo w piekarniku?
      Pozdrawiam ciepło :)!

    • Anna Pe

      23 stycznia 2013

      Nie, aż tak suche nie wyszło i chyba wyszło dobre, skoro mówisz, że należy ono do tego typu ciast. Dziękuję za rady! :*

  6. Anonimowy

    14 grudnia 2012

    Wygląda apetycznie :)

  7. Ola

    12 grudnia 2012

    a mi masła orzechowego zawsze szkoda do wypieków… takie dobre jest :D

  8. Marta

    12 grudnia 2012

    To tak samo jak ja, wszędzie widzę masło orzechowe, a w wypiekach bardzo rzadko go używam, pewnie dlatego że najczęściej zajadam je łyżeczką prosto ze słoika :))
    Ciacho rewelacyjne :)

    • aleglodomorek

      14 grudnia 2012

      A ja ani nie używam w wypiekach, ani nie zjadam :) Ale to ciasto przekonało mnie o masła orzechowego, mam nadzieję, że niedługo znowu zrobię coś z jego dodatkiem.

  9. Kaś

    12 grudnia 2012

    daj kawałek :) i najlepiej słoik masła do tego :D

  10. Gosia

    12 grudnia 2012

    dla mnie to tez nieznane zjawisko, że masło orzechowe leży nieużywane :) ciasto bosko wygląda :)

  11. Dorota

    12 grudnia 2012

    Twoje masło orzechowe leżało nieużywane?! jak Ty to robisz :D jak smakuje Ci to ciacho? wygląda pysznie!

    • aleglodomorek

      14 grudnia 2012

      Pyszne! Czuć orzechy, a w połączeniu z czekoladą to już w ogóle rewelacja!

  12. Basia

    12 grudnia 2012

    Ciasto wygląda uroczo i bardzo apetycznie!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

  13. Dota|oneginetatopa

    12 grudnia 2012

    masło orzechowe jest THE BEST!

  14. Kasia

    12 grudnia 2012

    Wygląda pysznie :) Ja mam niedokończone masło w kuchni i jakoś nie umiem go zjeść do końca ;)

  15. patitolubi

    12 grudnia 2012

    Wygląda obłędnie.

    Pozdrawiam ♥ Pati

  16. Antenka

    12 grudnia 2012

    aż mi ślinka cieknie:) od dawna myślę o jakimś ciachu z masłem orzechowym i tak jak u ciebie masełko tylko zalega:) może się skuszę:)

    • aleglodomorek

      14 grudnia 2012

      Oh przez chwile myślałam, że masło orzechowe zalega tylko u mnie ;) Miło słyszeć, że nie jestem wyjątkiem! Zachęcam do wypróbowania przepisu!

  17. Malina

    12 grudnia 2012

    Lubię to :) te słomki, chcę je ! :)

  18. Droczilka

    12 grudnia 2012

    U mnie też stoi słoik z masłem orzechowym i czeka na swoją kolej. Podoba mi się ten przepis. Może wypróbuję? :-)

    • aleglodomorek

      14 grudnia 2012

      Droczilko zachęcam! Ciasto jest naprawdę pyszne :)

  19. whiness

    12 grudnia 2012

    Takie proste, a takie apetyczne. Ostatnio to takie wypieki podobają mi się najbardziej :)

  20. Karmel-itka.

    11 grudnia 2012

    jeju!
    ale pyszne.. wygląda szałowo :]
    i smakiem pewnie oszałamia.

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Skosztuj również