Kiedy zrobiłam ją pierwszy raz od razu się w niej rozkochałam, wreszcie wzięło mnie na eksperymenty.
W tym wydaniu wyszła równie smaczna jak ta pierwsza.
Składnik (dwie podłużne focaccie):
250g mąki pszennej
20g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
100ml oliwy z oliwek
100ml ciepłej wody
+
mała cebulka
ok.6 suszonych śliwek
odrobina masła
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże z cukrem. Mąkę wsypujemy do miski, mieszamy z solą. Do suchych składników wlewamy roztwór drożdży. Następnie dodajemy oliwę i ugniatamy.
Ciasto zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok.30 minut by wyrosło.
Następnie formujemy dwa podłużne chlebki i znowu pozostawmy do wyrośnięcia na ok.15 minut.
W tym czasie kroimy w kosteczkę cebulkę i podsmażamy na maśle. Kroimy śliwki na drobne cząsteczki.
Dodatki równomiernie układamy na wyrośniętym cieście.
Pieczemy ok.15 minut w 220st C.
Tomek gotuje
Uwielbiam pieczywo w każdej postaci, połączenie cebulki i śliwek bardzo mi się podoba :)
gin
Zaintrygował mnie dodatek suszonych śliwek – musiały nadawać bardzo ciekawego smaku temu wypiekowi :)
Crispy Biscuits
Zrobiłam kiedyś foccacię z cebulką, była całkiem smaczna :)
Gosia
tez myślałam, że to oliwki w pierwszej chwili, a tu śliwki :)
Dorota
może spróbuję zrobić podobną, tylko, że z masełkiem czosnkowym :)
Madleine
zdecydowanie moje smaki :)
Cooking??Cooking!!
Polecam posypać ją jeszcze rukolą :) Pycha!!
Dominika
Fajne te Twoje focaccie, ta ze śliwkami wyjątkowo trafia w mój gust. I stosunkowo szybkie jak na wyroby drożdżowe. Ściskam.
aleglodomorek
U mnie zawsze wszystko dwa razy szybciej musi wyrastać, bo jestem strasznie niecierpliwa ;) Pozdrawiam Dominiko :)
Kasia
Mój typ już znasz ;) Myślałam wczoraj na fb, że to czarne oliwki ;) Ze śliwkami spróbowałabym, ale takiego małego paseczka, bo nie są to moje ulubione owoce ;)
aleglodomorek
:) Faktycznie, wyglądają zupełnie jak oliwki. Ja za suszonymi śliwkami też nie przepadam, ale w tej formie, czy w boczku to po prostu kocham!
Antenka
ślicznie ci wyszła:) ale pycha!
whiness
Podziwiam Cię ;) Ja się nigdy na nią nie porwalam
Inspirowane Smakiem
Wygląda świetnie. :)
Droczilka
Focaccia z suszonymi śliwkami musi smakować ciekawie. Fajnie Ci wyszła:-).