Dawniej marmurek był jednym z najczęściej pojawiających się ciast w moim domu. Nie wiem jak to się stało, że później o nim zapomnieliśmy.
W ramach przypomnienia sobie smaków dzieciństwa wczoraj go wreszcie upiekłam.
Składniki (blacha długości ok.25cm):
200g mąki pszennej
150g cukru
100g masła
100g margaryny
4 jajka
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki ciemnego kakao
+
odrobina margaryny
odrobina bułki tartej
W rondelku rozpuszczamy masło z margaryną i zostawiamy do przestygnięcia. Oddzielamy białka od żółtek. Do żółtek wsypujemy cukier i sól, całość ucieramy. Następnie dodajemy po odrobinie rozpuszczonego tłuszczu, na zmianę z mąką, cały czas mieszając.
Białka ubijamy na sztywną pianę, którą dodajemy do ciasta i powoli mieszamy.
Ciasto dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy kakao.
Blachę smarujemy margaryną i delikatnie oprószamy bułką tartą.
Nakładamy ciasto do blachy.
Ja po jednej stronie nałożyłam podłużny pas jasnego ciasta, po drugiej ciemnego, drugą warstwę nałożyłam na odwrót (na jasne dałam ciemne, a na ciemne jasne), przed włożeniem do pieca na wierzchu zrobiłam wzory patyczkiem do szaszłyków.
Pieczemy ok.1h w piekarniku nagrzanym do 180st C.
Anna Pe
mi wyszła twarda :( nie wiem czego było za dużo?
aleglodomorek
Aniu :)
Mogłaś przesadzić z mąką, albo przy dodawaniu białek do reszty za bardzo wszystko wymieszać i pozbawić ciasto 'puszystości'. Wydaję mi się, że jednak przyczyna leży w mące. Wykonywałaś wszystko dokładnie z przepisem? Jestem ciekawa, bo aż mnie zmartwiłaś tą informacją, że ciasto wyszło twarde.
Pozdrawiam ciepło :)!
Anna Pe
Oj chyba niestety tak :/ dopiero zaczynam swoją przygodę z pieczeniem i być może moja miarka na mąkę okazała się zbyt przesadzona, i być może też zbyt długo to mieszałam – chyba się zatraciłam w konsystencji bo była niezwykle gładka :D Przepis szybki, więc spróbuję ponownie już wg Twoich rad. Na początku myślała, że to wina braku proszku do pieczenia, bo w przepisie go nie ma…
Dominika
Najpyszniejszy klasyk! Od razu poczułam w ustach ten smak… Mmmm
Katarzyna
Masz rację, zapomniany wieki! Znowu zmuszasz mnie do kombinacji bezjajecznych;))) Na dobre mi to wyjdzie:) Pozdrawiam!
Magda
No jasne, babka marmurkowa! Stare, wypróbowane przepisy…
favcook
O tak, moja mama też go robiła! :)
Dorota
w sam raz do kawy :)
zufik
Lubie je- dawno nie piekłam..
Antenka
przypomina mi się moje dzieciństwo:) mmmmm
kawałek takiego ciacha i szklanka mleka, to jest to!
Kasia
Ja wiem jak to się stało – zaczęłaś piec inne ciasta ;) Mnie ostatnio złapała ochota na taką zwykłą babkę marmurkową.
Crispy Biscuits
Bardzo często piekłam z babcią babkę marmurkową, bardzo ją lubimy :)
Aga
Ładniutki:)
Inspirowane Smakiem
Babka marmurkowa… smak dzieciństwa. :)
whiness
Jak pięknie wygląda! :)
Anonimowy
Wygloda podobnie do mojego ciasto:) Uwielbia marmurek…
Stefanek
Pyszne! ;-)
Kaś
oj ja też wieki nie jadłam, a to takie smaczne ciacho :)