Sernik na ciasteczkowym spodzie

O serniku myślałam już dawno. Wreszcie trafiłam na ten, który zmotywował mnie do działania i postanowiłam wypróbować część przepisu. Przepis ten znalazłam na blogu Czekoladą utkane, moja wersja jednak dalece odbiega od oryginału, ponieważ w pośpiechu pozapominałam o kilku składnikach, kilka zmieniłam no i przede wszystkim nie miałam za wiele czasu na pieczenie :).

Składniki (śr. 24cm):
Spód
125g herbatników
40g cukru
75g masła
Masa serowa
1 kg sera twarogowego trzy razy zmielonego (ja przyznaję się, użyłam kubełkowego)
3 łyżki mąki pszennej
1 szklanka cukru
15g cukru waniliowego
4 jajka
Herbatniki kruszymy na pył, łączymy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło i dodajemy do herbatników. Całość mieszamy widelcem, a następnie wykładamy na okrągłą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ugniatamy.
Kiedy spód jest przygotowany, zabieramy się za masę serową. Do garnka nakładamy ser i miksujemy na niskich obrotach z mąką, powoli dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, cały czas miksując. Na koniec wbijamy pojedynczo jajka i przez chwilę po dodaniu każdego z nich miksujemy masę.
Układamy kratki w piekarniku tak by na dolnej zmieściła się duża prostokątna blacha z wrząca wodą, a nad nią na górnej kratce blaszka z ciastem.
Nagrzewamy piekarnik do 180st C, wkładamy obie blachy i pieczemy ok.45 minut.
Wyjmujemy ciasto i pozostawiamy by całkowicie przestygło. Ciasto po wyjęciu z pieca może się wydawać płynne, jednak gdy ostygnie będzie miało odpowiednią konsystencję.

21 komentarzy

  1. m9onika

    16 stycznia 2016

    Robilam kilka razy ten serniczek i wyszedl super. Ale najlepsza wersja jest w keksowce z calej porcji spodu i polowa porcji sera. Nigdy nie lubilam robic sernika, bo zjedzenie calej blachy juz mnie nudzilo. A ten przepis jest latwiutki i smaczny. Tez oczywiscie zrobilam z kubelkowego.

    • admin

      16 stycznia 2016

      Przemiło dostawać takie komentarze!! Cieszę się, że sernik wyszedł super :) pozdrawiam!! :)

  2. pięc gitar, dwa psy i My

    8 sierpnia 2014

    piękne zdjęcia, a sernik poezja

  3. Kulinarny Zenit

    22 lutego 2013

    Wygląda bajecznie, taki bialutki!

  4. MasterofDisaster

    27 stycznia 2013

    Wygląda pysznie :) ładny kolorek i fajnie, że taki równiutki ;)

  5. gin

    25 stycznia 2013

    Taki ładny, równiutki, kolor idealny. Cudo!

  6. asiathinksthings.com

    24 stycznia 2013

    Piękny Ci wyszedł! A co do sernika…to go uwielbiam! Ale robię tylko w święta. Z rozsądku. Inaczej bym się nie pomieściła w ubrania ;) Pozdrawiam, Asia

  7. Paulina

    23 stycznia 2013

    Prezentuje się fantastycznie! :) Bardzo podoba mi się jego przyspieszona wersja :) I miło mi niezmiernie, że zmotywowałam ;)

    Pozdrawiam! ;)

  8. Madame Edith

    23 stycznia 2013

    Ser kubełkowy jest najlepszy do sernika :)
    U mnie zresztą dziś jest również sernik,bo to moje ulubione ciasto.

    Serdeczności,
    E.

  9. dybka

    23 stycznia 2013

    Piękny! U nas w tym stylu sernik bije wszelkie rekordy szybkosci w znikaniu :D Pozdrowionka!

  10. Anonimowy

    23 stycznia 2013

    chyba chodzi o cukier wanilinowy?

  11. favcook

    23 stycznia 2013

    Sernika nie jadłam już strasznie długo i cierpię z tego powodu ale mamy obawy przed jego upieczeniem (nie wiem dlaczego!). Ten jednak wygląda tak pięknie i smacznie, że chyba niedługo będę musiała spróbować. Chyba, że wyślesz mi kawałek! haha :)))

  12. kuchenny bałagan

    23 stycznia 2013

    Głodomorku, śliczny ten Twój serniczek i pięknie podany :)

  13. Roz Airad

    23 stycznia 2013

    Jak smakowicie wygląda…

  14. Antenka

    23 stycznia 2013

    boski!
    mój serniczek ukochany:D

  15. patitolubi

    23 stycznia 2013

    Spód robię tak samo gdy nie mam ochoty bawić się w pieczenie ;) Pięknie Ci się udał.

    Pozdrawiam ♥ Pati

  16. Magda

    23 stycznia 2013

    To jest właśnie sernik idealny; taki jasny i puszysty :) Bez zbędnych dodatków – słodki spód i twaróg. Zresztą – brak słów, nic tylko jeść i jeść ! :)

  17. whiness

    23 stycznia 2013

    Cudowny, naprawdę :) Pieczony nigdy nie wyszedł mi tak idealnie bialutki.

  18. Karmel-itka.

    22 stycznia 2013

    potwierdzam. wygląda pięknie.

  19. Magda

    22 stycznia 2013

    Wygląda pięknie. Te ciasteczkowe spody bardzo ułatwiły prace. Ostatnio jadłam doskonały z sucharów!
    Pozdrawiam:)

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Skosztuj również