Trufle kokosowo kakaowe

Do dzisiejszego przepisu zainspirowała mnie autorka Karmelowego talerza.
Wprowadziłam kilka zmian i tak powstały moje śnieżne trufle.
Są dosyć słodkie z wyraźnym posmakiem kakao.

Składniki (ok.40 szt.):
100g masła
5 łyżek ciemnego kakao
3/4 szklanki cukru
100g herbatników
+
ok.100g kokosu
ok.40 szt. mini papilotek

W rondelku roztapiamy masło z cukrem i kakao. Kiedy cukier się rozpuści zdejmujemy z ognia i czekamy chwilę, aż masa przestygnie. W tym czasie kruszymy (na pył) herbatniki i wsypujemy do kakaowej masy. Mieszamy aż wszystko dobrze się połączy.

Na płaski talerz wysypujemy kokos. Z ciepłej masy formujemy małe kuleczki a następnie obtaczamy je w kokosie i wrzucamy do papilotek.
(Jeżeli podczas robienia trefelków zdarzy się nam, ze masa zbyt wystygnie i wyschnie, podgrzewamy ją na małym ogniu).

17 stycznia 2013

11 komentarzy

  1. Marta @ Co dziś zjem na śniadanie

    17 stycznia 2013

    muszą idealnie smakować do porannej kawy. I uroczo wyglądają te maleństwa.

  2. asiathinksthings.com

    17 stycznia 2013

    mniam! wyglądają bardzo smakowicie! :) podobają mi się + świetne zdjęcia! Pozdrawiam Cię serdecznie, Asia

  3. Dorota

    15 stycznia 2013

    wyglądają jak w najlepszej cukierni :)

  4. Kasia

    15 stycznia 2013

    Mogę prosić z dostawą ;)?

  5. Antenka

    15 stycznia 2013

    ale pyszności!:)
    kusisz, ze hej! truffelki,a do tego kakao? niebo!:D

  6. whiness

    15 stycznia 2013

    Kakao i kilka trufli – porywam ten zestaw! Muszą być przepyszne :)

  7. Crispy Biscuits

    15 stycznia 2013

    Uwielbiam trufelki… :)

  8. Magda

    15 stycznia 2013

    urocze, pyszne, słodziutkie kuleczki! :))

  9. Aneta Wojciechowska

    15 stycznia 2013

    urocze! biorę cały zestaw – z gorącym kakaem :))

  10. Al

    14 stycznia 2013

    Z 10 poproszę ;)

  11. Pani Owca

    14 stycznia 2013

    Aż chce się zjeść :D

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Skosztuj również