Do dzisiejszego przepisu zainspirowała mnie autorka Karmelowego talerza.
Wprowadziłam kilka zmian i tak powstały moje śnieżne trufle.
Są dosyć słodkie z wyraźnym posmakiem kakao.
Wprowadziłam kilka zmian i tak powstały moje śnieżne trufle.
Są dosyć słodkie z wyraźnym posmakiem kakao.
Składniki (ok.40 szt.):
100g masła
5 łyżek ciemnego kakao
3/4 szklanki cukru
100g herbatników
+
ok.100g kokosu
ok.40 szt. mini papilotek

W rondelku roztapiamy masło z cukrem i kakao. Kiedy cukier się rozpuści zdejmujemy z ognia i czekamy chwilę, aż masa przestygnie. W tym czasie kruszymy (na pył) herbatniki i wsypujemy do kakaowej masy. Mieszamy aż wszystko dobrze się połączy.
Na płaski talerz wysypujemy kokos. Z ciepłej masy formujemy małe kuleczki a następnie obtaczamy je w kokosie i wrzucamy do papilotek.
(Jeżeli podczas robienia trefelków zdarzy się nam, ze masa zbyt wystygnie i wyschnie, podgrzewamy ją na małym ogniu).
Marta @ Co dziś zjem na śniadanie
muszą idealnie smakować do porannej kawy. I uroczo wyglądają te maleństwa.
asiathinksthings.com
mniam! wyglądają bardzo smakowicie! :) podobają mi się + świetne zdjęcia! Pozdrawiam Cię serdecznie, Asia
Dorota
wyglądają jak w najlepszej cukierni :)
Kasia
Mogę prosić z dostawą ;)?
Antenka
ale pyszności!:)
kusisz, ze hej! truffelki,a do tego kakao? niebo!:D
whiness
Kakao i kilka trufli – porywam ten zestaw! Muszą być przepyszne :)
Crispy Biscuits
Uwielbiam trufelki… :)
Magda
urocze, pyszne, słodziutkie kuleczki! :))
Aneta Wojciechowska
urocze! biorę cały zestaw – z gorącym kakaem :))
Al
Z 10 poproszę ;)
Pani Owca
Aż chce się zjeść :D