Fanką białej czekolady nie jestem, ale w duecie z kardamonem rozkochała mnie w sobie na nowo. Ciasteczek z białą czekoladą i kardamonem musicie spróbować, bo są po prostu pyszne!
Składniki (ok. 25szt.):
220g mąki pszennej
120g cukru
125g masła
30g kakao
2 małe jajka
ziarenko kardamonu
150g białej czekolady
25g masła
Przesiewamy mąkę oraz kakao, dodajemy cukier, pokrojone w kosteczkę masło i jajka. Ziarna kardamonu obieramy i miażdżymy w moździerzu lub używając wałka, następnie dodajemy do reszty składników.Wszystko razem ugniatamy. Kiedy składniki się połączą zawijamy ciasto w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 1h.
Po godzinie wyjmujemy ciasto i obficie podsypując mąką rozwałkowujemy na placek grubości ok.3-4 mm. Wycinamy okrągłe ciastka o średnicy ok. 5mm (jeśli nie mamy foremki możemy użyć kieliszka lub szklanki) i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 160st C przez ok.10 minut.
Kiedy ciastka będą stygły, zabieramy się za masę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę z masłem i rozdrobnionym kardamonem. Gotową masą nakładamy na połowę przygotowanych ciastek, i przykrywami je pozostałymi.
gin
Biała czekolada z kardamonem to genialne połączenie – uwielbiam! Twoje ciasteczka mnie oczarowały :)
Dominika
A ja lubię i ciemną czkoladę, i białą, i kardamon. ♥ Jaki z tego wniosek??? Trafiłaś w moje słodkie sedno. Tylko że moja wiosenno-owocowa dieta bardzo ogranicza moje działania wypiekowe. Co prawda obiecuję sobie, że nadrobię wszystkie przepisowe cudowności gromadzone od miesiąca czy dwóch, jednak boję się że to może nie nastąpić… No cóż, przynajmniej sobie popatrzę na Twoje pyszne ciasteczka.
dybka
Ale mi zrobiłaś smaka! nie jestem fanką białej czekolady, ale podejrzewam, że całość musi smakować obłędnie ;-)
Antenka
boskie markizy:) mmmmm pychota!
Crispy Biscuits
A ja za to uwielbiam białą czekoladę, a w połączeniu z kardamonem musi smakować obłędnie :)
veronika
Białej nie lubię, ale w kremach, koktajlach, deserach z rumem jest niezastąpiona :)
Kamciss
W duecie z kardamonem jeszcze nie próbowałam, ale podoba mi się :)
Capacitier
Z kardamonem? Chętnie bym spróbowała skoro to takie dobre połączenie :)
Roz Airad
wyglądają bajecznie ;D
Inspirowane Smakiem
Wyglądają pysznie:)