Ciastka z białą czekoladą i kardamonem

Fanką białej czekolady nie jestem, ale w duecie z kardamonem rozkochała mnie w sobie na nowo. Ciasteczek z białą czekoladą i kardamonem musicie spróbować, bo są po prostu pyszne!

Składniki (ok. 25szt.):
220g mąki pszennej
120g cukru
125g masła
30g kakao
2 małe jajka
ziarenko kardamonu
150g białej czekolady
25g masła
2 ziarenka kardamonu

Przesiewamy mąkę oraz kakao, dodajemy cukier, pokrojone w kosteczkę masło i jajka. Ziarna kardamonu obieramy i miażdżymy w moździerzu lub używając wałka, następnie dodajemy do reszty składników.Wszystko razem ugniatamy. Kiedy składniki się połączą zawijamy ciasto w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 1h.
Po godzinie wyjmujemy ciasto i  obficie podsypując mąką rozwałkowujemy na placek grubości ok.3-4 mm. Wycinamy okrągłe ciastka o średnicy ok. 5mm (jeśli nie mamy foremki możemy użyć kieliszka lub szklanki) i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 160st C przez ok.10 minut.
Kiedy ciastka będą stygły, zabieramy się za masę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę z masłem i rozdrobnionym kardamonem. Gotową masą nakładamy na połowę przygotowanych ciastek, i przykrywami je pozostałymi.

10 komentarzy

  1. gin

    7 marca 2013

    Biała czekolada z kardamonem to genialne połączenie – uwielbiam! Twoje ciasteczka mnie oczarowały :)

  2. Dominika

    6 marca 2013

    A ja lubię i ciemną czkoladę, i białą, i kardamon. ♥ Jaki z tego wniosek??? Trafiłaś w moje słodkie sedno. Tylko że moja wiosenno-owocowa dieta bardzo ogranicza moje działania wypiekowe. Co prawda obiecuję sobie, że nadrobię wszystkie przepisowe cudowności gromadzone od miesiąca czy dwóch, jednak boję się że to może nie nastąpić… No cóż, przynajmniej sobie popatrzę na Twoje pyszne ciasteczka.

  3. dybka

    5 marca 2013

    Ale mi zrobiłaś smaka! nie jestem fanką białej czekolady, ale podejrzewam, że całość musi smakować obłędnie ;-)

  4. Antenka

    4 marca 2013

    boskie markizy:) mmmmm pychota!

  5. Crispy Biscuits

    3 marca 2013

    A ja za to uwielbiam białą czekoladę, a w połączeniu z kardamonem musi smakować obłędnie :)

  6. veronika

    3 marca 2013

    Białej nie lubię, ale w kremach, koktajlach, deserach z rumem jest niezastąpiona :)

  7. Kamciss

    3 marca 2013

    W duecie z kardamonem jeszcze nie próbowałam, ale podoba mi się :)

  8. Capacitier

    3 marca 2013

    Z kardamonem? Chętnie bym spróbowała skoro to takie dobre połączenie :)

  9. Roz Airad

    3 marca 2013

    wyglądają bajecznie ;D

  10. Inspirowane Smakiem

    3 marca 2013

    Wyglądają pysznie:)

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Skosztuj również