Ciastka kukurydziano-owsiane z pestkami z dyni

Poruszam się z coraz większą łatwością, więc postanowiłam wreszcie coś upiec.

Składniki (25szt.):
100g mąki owsianej
100g mąki kukurydzianej
70g cukru
100g margaryny
łyżeczka proszku do pieczenia
jajko
4 łyżki pestek z dyni
+
odrobina pestek  do przyozdobienia ciastek z wierzchu
W misce łączymy wszystkie składniki i ugniatamy, aż uzyskamy jednolite ciasto. Odkładamy na ok. 30 minut do lodówki.
Po 30 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki i formujemy z niego małe kulki, które następnie rozpłaszczamy  (najlepiej by po rozpłaszczeniu ciastka miały do 4cm średnicy). Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach (ciastka podczas pieczenia zwiększą swoją średnice!). Na wierzchu każdego ciastka układamy po kilka pestek dyni.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180st C przez ok.15 minut, aż ciasteczka się zarumienią.
Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy do ostygnięcia. 

5 komentarzy

  1. Ola

    19 kwietnia 2013

    jestem nimi urzeczona :) a ich opakowaniami… szczególnie

  2. Crispy Biscuits

    17 kwietnia 2013

    Jakie równiutkie :) Mistrzyni ciasteczek! :)

  3. Antenka

    17 kwietnia 2013

    śliczne:) jak z cukierni:D

  4. whiness

    17 kwietnia 2013

    Jakie smakowite :) Idealne na prezent… także taki dla samego siebie ;p

  5. Inspirowane Smakiem

    17 kwietnia 2013

    Zdrowo i pysznie:)

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Skosztuj również