Faszerowane ziemniaki idealnie sprawdzą się jako lekki obiad, jako dodatek do obiadu lub przekąska podczas majowego grillowania.
Farsz można przygotować na milion sposobów, ja dziś prezentuje jeden z prostszych.
Składniki (porcja dla 2 osób):
3 młode ziemniaczki
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
2 łyżki mascarpone
tymianek
szczypiorek
odrobina masła
odrobina żółtego sera
odrobina żółtego sera
sól
pieprz
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy (w mundurkach) 25 minut w osolonej wodzie.
W międzyczasie siekamy drobno cebulkę i wyciskamy czosnek, podsmażamy na masełku.
Kiedy ziemniaki się ugotują, chłodzimy je zimną wodą i przekrawamy wzdłuż na połówki. Z każdej delikatnie wydrążamy miąższ pozostawiając odrobinę przy skórce.
Ziemniaczany miąższ rozgniatamy w miseczce, dodajemy do niego podsmażoną cebulkę z czosnkiem. Następnie do farszu dodajemy mascarpone, przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Ziemniaki napełniamy przygotowanym masą i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch ścieramy odrobinę żółtego sera i posypujemy tymiankiem.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180st C przez ok.20 minut.
Podajemy posypane pokrojonym szczypiorkiem.
Anonimowy
czy serek mascapone można zastąpić twarogiem ?:)
aleglodomorek
Przepraszam, że tak późno. Ser mascarpone oczywiście można zastąpić twarogiem, w takim przypadku warto jednak rozrobić twaróg ze śmietanką, smak będzie inny, ale myślę że równie dobry :) Pozdrawiam! Aleglodomorek
ugotujmyto.pl
Pyszne….a do tego jeszcze ociupinka kwaśnej śmietany…:)!
Samantha
Faszerowane ziemniaki, to przepyszna alternatywa dla nudnego ziemniaka ! Pozdrawiam :)
dżags
Wyglądają pysznie : )
Karmel-itka.
o jejjj… ale mam ochotę na takie ziemniaczki!
Myszka
nie lubię gotowanych ziemniaków za to uwielbiam pieczone, zapiekane itd. Twoje faszerowane wyglądają bardzo apetycznie :)