Zielone ciastka herbaciane z białą czekoladą

Kolejny przepis z japońskiej kolacji to również przepis, który kusił mnie od dawna. Po małym rozeznaniu i drobnym zmianach zaczerpnęłam przepis z Japońskiej Kuchni Karoliny, u której zasiedziałam się, przeglądając nieznane mi japońskie smakołyki.

Składniki (ok.30 szt.):
180g mąki
120g masła
80g cukru
8g sproszkowanej herbaty matcha
jajko
biała czekolada
łyżka masła
4 łyżki śmietany 30%
Zagniatamy składniki na ciasto i pozostawiamy w lodówce na ok.30 minut.
Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy na placek grubości ok. 2mm i wycinamy nieduże kółeczka (ja użyłam kieliszka o śr. 5cm. Ciastka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 st C przez ok.10-15 minut.
W czasie kiedy ciastka będą stygły roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę z dodatkiem masła i śmietany. Następnie czekamy aż masa wystarczająco stężeje i przekładamy ciastka. Jeśli zostanie nam odrobina masy warto wykorzystać ją do zrobienia zygzaków na ciastkach. Gotowe ciastka wkładamy do lodówki.

8 komentarzy

  1. ugotujmyto.pl

    4 czerwca 2013

    Rewelacyjne :)!

  2. gar-grafika

    2 czerwca 2013

    Będę szukać ;) Dziękuję :)

  3. aleglodomorek

    31 maja 2013

    Zacytuję Karolinę z japońskiej kuchni z której zaczerpnęłam przepis "Niestety, matcha jest niezastąpiona;) To musi być ona i już!" :). Pozdrawiam!

  4. gar-grafika

    31 maja 2013

    świetny przepis. czy zwykła zielona herbata zmiażdżona w moździerzu też się nada?

  5. MasterofDisaster

    31 maja 2013

    Wyglądają smakowicie! Podoba mi się ich zielonkawy kolor, ciekawa jestem herbaty w ciastkach i jej połączenia z białą czekoladą. Zapisuję do wypróbowania! ;)

  6. M.

    28 maja 2013

    fajny mają kolor, ciekawe jak smakują :)

  7. gin

    25 maja 2013

    Genialne te ciacha! Muszę sobie w końcu kupić tę słynną herbatę :)

  8. Kamciss

    25 maja 2013

    Pycha pomysł :)

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Skosztuj również