Kolejny przepis z japońskiej kolacji to również przepis, który kusił mnie od dawna. Po małym rozeznaniu i drobnym zmianach zaczerpnęłam przepis z Japońskiej Kuchni Karoliny, u której zasiedziałam się, przeglądając nieznane mi japońskie smakołyki.
Składniki (ok.30 szt.):
180g mąki
120g masła
80g cukru
8g sproszkowanej herbaty matcha
jajko
biała czekolada
łyżka masła
4 łyżki śmietany 30%
Zagniatamy składniki na ciasto i pozostawiamy w lodówce na ok.30 minut.
Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy na placek grubości ok. 2mm i wycinamy nieduże kółeczka (ja użyłam kieliszka o śr. 5cm. Ciastka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 st C przez ok.10-15 minut.
W czasie kiedy ciastka będą stygły roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę z dodatkiem masła i śmietany. Następnie czekamy aż masa wystarczająco stężeje i przekładamy ciastka. Jeśli zostanie nam odrobina masy warto wykorzystać ją do zrobienia zygzaków na ciastkach. Gotowe ciastka wkładamy do lodówki.
ugotujmyto.pl
Rewelacyjne :)!
gar-grafika
Będę szukać ;) Dziękuję :)
aleglodomorek
Zacytuję Karolinę z japońskiej kuchni z której zaczerpnęłam przepis "Niestety, matcha jest niezastąpiona;) To musi być ona i już!" :). Pozdrawiam!
gar-grafika
świetny przepis. czy zwykła zielona herbata zmiażdżona w moździerzu też się nada?
MasterofDisaster
Wyglądają smakowicie! Podoba mi się ich zielonkawy kolor, ciekawa jestem herbaty w ciastkach i jej połączenia z białą czekoladą. Zapisuję do wypróbowania! ;)
M.
fajny mają kolor, ciekawe jak smakują :)
gin
Genialne te ciacha! Muszę sobie w końcu kupić tę słynną herbatę :)
Kamciss
Pycha pomysł :)