Tarta cytrynowo cynamonowa

Upały przeszły a ja nabrałam sił by wreszcie coś przygotować i napisać. W ramach konkursu przygotowałam ciasto, które powstało przy wykorzystaniu zawartości kosza, który otrzymałam jakiś czas temu od tescowego Henia.

Składniki (śr. 29cm):

Ciasto
250g mąki pszennej / produkt Tesco
60g cukru / produkt Tesco
150g masła pokrojonego w kostkę
jajko
2 łyżki mleka

Środek
500ml mleka
3 żółtka
100g cukru /produkt Tesco
50g mąki pszennej /produkt Tesco
laska cynamonu
starta skórka z cytryny
sok z połowy cytryny
4 łyżeczki żelatyny

Składniki na ciasto zagniatamy, aż wszystko dobrze się połączy. Następnie podsypując mąką rozwałkowujemy i wykładamy ciastem formę. Pozbywamy się nadmiaru ciasta i pozostawiamy je na około 30 minut w lodówce. Po 30 minutach wyjmujemy je z lodówki i wykładamy folią aluminiową, wysypujemy na nią kulki ceramiczne i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200st C przez ok.15 minut. Gdy ciasto się zarumieni, wyjmujemy je i pozostawiamy by przestygło.

W tym czasie możemy przygotować masę. Odlewamy szklankę mleka, resztę podgrzewamy na małym ogniu z cynamonem i startą skórką z cytryny. Pozostawiamy na 10 minut, tak by mleko przeszło aromatem i smakiem dodatków. Cukier ucieramy z żółtkami, a pozostałą szklankę mleka łączymy z mąką tak by nie pozostały grudki. Następnie do chłodnego mleka z mąką dodajemy masę z żółtek i mieszamy.

Odcedzamy ciepłe mleko, tak by usunąć cynamon i skórkę z cytryny. Gotując na małym ogniu dodajemy do niego masę z żółtek, cukru, mąki i mleka. Mieszamy tak by całość się nie przypaliła i zgęstniała. W między czasie w odrobinie ciepłej wody rozpuszczamy żelatynę, Kiedy masa zgęstnieje zdejmujemy ją z ognia i dodajemy do niej rozpuszczoną żelatynę.

Dobrze wymieszaną masę wylewamy na przygotowany kruchy spód. Posypujemy cynamonem i przyozdabiamy cytryną. Wkładamy do lodówki. Podajemy gdy masa całkowicie stężeje.

8 komentarzy

  1. Antenka

    31 lipca 2013

    tarta cytrynowa?
    uwielbiam ją!:D

  2. Kinga Kornacka

    31 lipca 2013

    Mam teraz ochotę na kawałek takiej tarty z cytrynową warstewką ;)

  3. Barbarella

    30 lipca 2013

    Ciekawe połączenie. Orzeźwiająca cytryna i cynamon intrygują :-)

  4. Kamciss

    30 lipca 2013

    Pysznie wygląda :>

  5. Justyna Bąk

    30 lipca 2013

    smacznie wygląda, bardzo lubię cytrynowe tarty:)

  6. Yuka

    30 lipca 2013

    Uwielbiam cytrynowe smaki :)

  7. Magda

    30 lipca 2013

    Cytrynowa tarta brzmi tak orzeźwiająco! Z przyjemnością zjadłabym kawałek :-)

  8. kilo przyjemności

    30 lipca 2013

    pyszotka:)

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Skosztuj również