Składniki (śr. 29cm):
250g mąki pszennej / produkt Tesco
60g cukru / produkt Tesco
150g masła pokrojonego w kostkę
jajko
2 łyżki mleka
50g mąki pszennej /produkt Tesco
W tym czasie możemy przygotować masę. Odlewamy szklankę mleka, resztę podgrzewamy na małym ogniu z cynamonem i startą skórką z cytryny. Pozostawiamy na 10 minut, tak by mleko przeszło aromatem i smakiem dodatków. Cukier ucieramy z żółtkami, a pozostałą szklankę mleka łączymy z mąką tak by nie pozostały grudki. Następnie do chłodnego mleka z mąką dodajemy masę z żółtek i mieszamy.
Odcedzamy ciepłe mleko, tak by usunąć cynamon i skórkę z cytryny. Gotując na małym ogniu dodajemy do niego masę z żółtek, cukru, mąki i mleka. Mieszamy tak by całość się nie przypaliła i zgęstniała. W między czasie w odrobinie ciepłej wody rozpuszczamy żelatynę, Kiedy masa zgęstnieje zdejmujemy ją z ognia i dodajemy do niej rozpuszczoną żelatynę.
Dobrze wymieszaną masę wylewamy na przygotowany kruchy spód. Posypujemy cynamonem i przyozdabiamy cytryną. Wkładamy do lodówki. Podajemy gdy masa całkowicie stężeje.
Antenka
tarta cytrynowa?
uwielbiam ją!:D
Kinga Kornacka
Mam teraz ochotę na kawałek takiej tarty z cytrynową warstewką ;)
Barbarella
Ciekawe połączenie. Orzeźwiająca cytryna i cynamon intrygują :-)
Kamciss
Pysznie wygląda :>
Justyna Bąk
smacznie wygląda, bardzo lubię cytrynowe tarty:)
Yuka
Uwielbiam cytrynowe smaki :)
Magda
Cytrynowa tarta brzmi tak orzeźwiająco! Z przyjemnością zjadłabym kawałek :-)
kilo przyjemności
pyszotka:)