Tarta z serkiem, dżemem porzeczkowym i bezą

Dziś, aby Was nie zanudzić opowieściami z mojej wycieczki mam dla Was przepis. Totalna improwizacja, ale bardzo smaczna.

Składniki (śr. 29cm):
Spód
140g herbatników
60g roztopionego masła
3 duże łyżki masła orzechowego
Środek
1 opakowanie serka waniliowego
4 duże łyżki dżemu z czarnej porzeczki
Beza
3 białka
100g cukru
szczypta soli
Miksujemy w malakserze herbatniki na pył, następnie dodajemy masło i masło orzechowe. Miksujemy, aż wszystko się połączy. Jeżeli stwierdzimy, że masa nie jest wystarczająco wilgotna możemy dodać jeszcze trochę masła. Gotową ciasteczkową masą wykładamy spód i boki formy do tart.
Następnie miksujemy serek z dżemem i wykładamy go na przygotowanym spodzie. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie cały czas ubijając pianę na najniższej prędkości miksera,  małymi partiami dodajemy cukier.
Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskając ją robimy na wierzchu kopczyki.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 140st C przez ok. 1h. Następnie pozostawiamy na ok. 30 minut w ciepłym piekarniku. Beza powinna być z wierzchu krucha, a w środku miękka.

11 komentarzy

  1. Nashelly

    22 lipca 2013

    Pycha ;) A jaka piękna beza! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

  2. Pola A

    22 lipca 2013

    pyszności! mam ochotę na takie właśnie ciasto i do tego dobre espresso (:

  3. Daria

    22 lipca 2013

    przepiękna Ci ta beza wyszła! ;)

  4. Kamciss

    22 lipca 2013

    Idealna ta góra! Pycha :)

  5. cook and look

    22 lipca 2013

    Kwaskowate porzeczki plus słodka beza.. pycha!

  6. Karmel-itka.

    22 lipca 2013

    jakże ona pięknie się prezentuje! do letniej, popołudniowej kawki jak znalazł!

  7. Inspirowane Smakiem

    22 lipca 2013

    Przepięknie wygląda! Bardzo elegancko:)

  8. Antenka

    22 lipca 2013

    ale pyszności!:) i podoba mi się dodatek masła orzechowego zamiast czekolady do spodu tarty:) koniecznie musze spróbować taką wersję:)

  9. Magda

    22 lipca 2013

    Piękna i pysznie wyglądająca ta Twoja improwizacja! :-)

  10. Kinga Kornacka

    22 lipca 2013

    A jak pięknie ta improwizacja wygląda! ;)

  11. Stefanek

    21 lipca 2013

    Lubię ziemniaczki, ale to też wygląda smakowicie! :-)

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Skosztuj również