Tortilla pszenno kukurydziana

Tortille to jedna z tych rzeczy, których nigdy do tej pory nie robiłam i zawsze śmiało sięgałam w sklepie po gotowe. Jakiś czas temu kupiłam mąkę kukurydzianą, ale nie bardzo wiedziałam jak ją spożytkuję. Z pomocą przyszło mi opakowanie na którym znalazłam przepis na tortille. Domowe placki nie są tak miękkie jak te kupne, ale i tak smakują dużo lepiej.

Składniki (ok. 6 placków):
100g mąki kukurydzianej
100g mąki pszennej
125ml mleka
łyżeczka soli
jajko
+
mąka kukurydziana do podsypywania
Łączymy wszystkie składniki w misce i zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na 6 równych części, rozwałkowujemy jak najcieniej i wykrawamy kółka (wielkość uzależniamy od wielkości patelni na której będziemy je piec).
Rozgrzewamy patelnie, na gorącą kładziemy placka i czekamy aż zaczną pojawiać się bąble, następnie obracamy i podpiekamy jeszcze przez chwilę.
Wnętrze tortilli możemy komponować dowolnie, ja tym razem postawiłam na majonez z warzywami.

5 komentarzy

  1. Pooja Mittal

    19 lipca 2013

    Hey ..
    Nice post..
    Would you like to follow each other..!!!
    Keep in touch
    http://www.beingbeautifulandpretty.com

  2. Kasia

    18 lipca 2013

    Ala, ile się u Ciebie ostatnio dzieje na blogu :) Tortille domowe robię, są o wiele smaczniejsze.

  3. Antenka

    18 lipca 2013

    doskonała! dzięki za przepis, czegoś takiego właśnie szukałam, by nie sięgać po te kupne:)

  4. Kinga Kornacka

    18 lipca 2013

    Ja niestety dalej sięgam po kupne po nieudanej próbie zrobienia domowych placków. Choć coraz bardziej zbliżam się do podjęcia ponownej próby ;)

  5. Kamciss

    17 lipca 2013

    Pycha pomysł! Bardzo apetycznie się prezentuje :)

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Skosztuj również