Herbaciane cupcake’i z herbacianą różą

Odkąd zobaczyłam kremową różę od razu wiedziałam, że niedługo pojawi się i u mnie. Na początku lekko się przestraszyłam, że jej wykonanie możne mnie przerosnąć i że trzeba będzie zamawiać końcówkę cukierniczą. Jednak okazało się że końcówkę mam, a wykonanie również nie jest trudne. Zresztą zobaczcie sami na tym filmie.

Składniki (ok.10 średnich babeczek):
55g miękkiego masła
115g cukru trzcinowego
jajko
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/ 4 szklanki esencji z ulubionej herbaty
140g mąki pszennej
60ml mleka
Krem
250g mascarpone
100ml schłodzonej śmietany 30%
3 łyżeczki glukozy
3 łyżki cukru pudru
odrobina pomarańczowego barwnika
+
worek cukierniczy
Do miski wrzucamy miękkie masło i cukier. Ucieramy na puszysta masę, a następnie wbijamy jajko i ucieramy dalej. Kiedy masa jest rzadka dodajemy proszek do pieczenia. Wsiewamy mąkę i dodajemy mleko i wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy herbatę i wszystko dokładnie łączymy.
Masę przekładamy do foremek. Wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 140st C i pieczemy 20 minut, następnie podkręcamy temp. do 180st C i pieczemy jeszcze 10 minut.
Babeczki wyjmujemy z pieca i zostawiamy do przestygnięcia.
W tym czasie zabieramy się za krem. Do wysokiego naczynia wlewamy schłodzoną śmietanę oraz dajemy serek. Dodajemy glukozę i ubijamy na najwyższych obrotach, aż masa będzie sztywna. Do sztywnej masy dodajemy barwnik i cukier puder i miksujemy na niskich obrotach, by wszystko się połączyło.
Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego (tu możecie zobaczyć jak to zrobić) i dekorujemy babeczkę. Po udekorowaniu proponuję włożyć do lodówki, by masa się nie rozpłynęła.

2 komentarze

  1. Magda

    21 sierpnia 2013

    Jak już pisałam na fb, super smaczna ozdoba stołu :).

  2. Kamciss

    20 sierpnia 2013

    Pycha wyglądają! Ten krem mnie kusi! :D

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Skosztuj również