Przecier pomidorowy

Do przecieru celowo nie podaję ilości pomidorów, ponieważ każda ilość jest dobra. Osobiście przygotowałam przecier z 6 kg pomidorów i zmieściłam go do szesnastu, różnej wielkości słoiczków. Myślę, że zimą, cudownie będzie zrobić pomidorową z własnych zapasów.

Składniki
pomidory
odrobina oleju
sól

Pomidory myjemy i nacinamy od spodu na krzyż. Gotujemy wodę na wrzątek. Do garnka wsadzamy na dno po kilka, naciętych wcześniej pomidorów i zalewamy je wrzątkiem. Czekamy chwilkę, aż zobaczymy, że zaczyna odchodzić im skórka. Sparzone pomidory wyjmujemy, obieramy ze skórki, kroimy na 4 lub 8 części i wrzucamy do dużego garnka. Ja wycięłam pomidorkom również gniazda.

 Kiedy obierzemy i pokroimy wszystkie pomidory, dodajemy do garnka odrobinę oleju, a następnie stawiamy go na małym ogniu. Pomidory dusimy, co jakiś czas mieszając. Gdy pomidory zmiękną całość miksujemy i ewentualnie doprawiamy.
Gotowy przecier rozlewamy do słoiczków i pasteryzujemy 15 minut.

6 komentarzy

  1. Halina Joskowska

    7 września 2014

    też taki zrobiłam, zimą będzie pysznie – pozdrawiam :-)

  2. Kamciss

    30 sierpnia 2013

    Domowy przecier to coś pysznego :)

  3. JoannaD

    30 sierpnia 2013

    Z przecieru pomidorowego można wiele wyczarować. A jeśli jeszcze jest domowy…

    • aleglodomorek

      31 sierpnia 2013

      O tak racja, aż się nie mogę doczekać kiedy ciemnym, zimowym wieczorem zejdę do piwnicy po pierwszy słoiczek :)

  4. Karmel-itka.

    30 sierpnia 2013

    też mam takie słoiki skarbów w piwnicy. kiedy się jest głodnym, myk i już, pyszne pomidorki!

  5. Kinga Kornacka

    30 sierpnia 2013

    Do pomidorówki, do spaghetti… lubię mieć takie słoiczki w domu :)

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Skosztuj również