Przepis przechwycony przez mamę od cioci. Skąd ma ciocia nie mam pojęcia, ale podobno ogórki curry są pyszne. Tak, więc zrobiłam, zobaczymy. A póki co, Was mogę zachęcić pochwałami mamy.
Składniki:
2,5 kg zielonych ogórków
3 średnie cebule
2 łyżki soli
Zalewa
4 szklanki wody
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki octu 10%
2 łyżeczki curry
2 łyżeczki mielonego pieprzu
2 łyżeczki gorczycy
2 łyżeczki słodkiej papryki
Ogórki obieramy i kroimy w ćwiartki, dodatkowo można przeciąć w pół. Cebulę kroimy w kosteczkę. Wszystko razem wsadzamy do garnka, solimy i zostawiamy na około 3h, co jakiś czas mieszając.
W tym czasie przygotowujemy zalewę. Do dużego garnka wlewamy ocet, wodę, dodajemy cukier oraz przyprawy, a następnie dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
Po 3h ogórki przekładamy do słoików, dobrze “ubijamy” i zalewamy przygotowaną zalewą. W razie potrzeby słoiki można uzupełnić sokiem z ogórków, który puściły podczas trzy godzinnego leżakowania w soli.
Słoiczki pasteryzujemy 15 minut.
Anonimowy
pychotka, dziekuje :)
Anonimowy
fajny przepis
Aurora
Jakie słit te słoiczki :D
Ola
My je już zrobiliśmy w lipcu ;) są przepyszne
Anonimowy
skąd takie śliczne etykiety? :)
aleglodomorek
Sama robiłam :) W skrócie powiem tak, ściągnęłam ładną teksturę w paski oraz odpowiadającą mi czcionkę i wszystko razem złożyłam do kupy w programie graficznym :)
wedelka
Jadłam takie u mojej teściowej – smaczne i oryginalne :)
Antenka
nie ma jak domowe ogóreczki:) pycha