Racuszki z jabłkami to dla mnie wspomnienie popołudni spędzonych z babcią. Kiedyś zwykle zjadałam je na obiad, teraz z przyjemnością przyrządzam je również na śniadanie.

Składniki (2 porcje):

szklanka mąki pszennej
250ml mleka
2 jajka
łyżeczka cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 małe jabłka
+
cukier puder
ewentualnie olej do smażenia

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. W innym naczyniu żółtka z posoztałymi składnikami miksujemy na gładką masę. Gdy wszystko dobrze się połączy do masy ucieramy (na dużych oczkach tarki) obrane jabłka oraz dodajemy białka. Wszystko razem ostrożnie mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię. Placki możemy smażyć a oleju, jednak ja z tego zrezygnowałam. Na ciepłą patelnię wykładamy ok. 2 łyżki masy i delikatnie rozprowadzamy. Racucha smażymy przez chwilę, na małym ogniu, tak by się nie przypalił. Gdy z jednej strony się zarumieni obracamy na drugą i smażymy, jeszcze przez chwilkę.
Podajemy posypane cukrem pudrem.

4 września 2013

6 komentarzy

  1. Justyna Bąk

    7 września 2013

    pysznie wyglądają:)

  2. Cathy

    7 września 2013

    Ale idealne wyszły Ci te racuszki :)

  3. Kamciss

    7 września 2013

    Przepysznie wyglądają! Bardzo delikatnie :)

  4. Magda

    7 września 2013

    Dla mnie takie racuszki to też wspomnienie chwil z babcią:))

  5. Kinga Kornacka

    7 września 2013

    Placuszki wyglądają bardzo apetycznie. Ja wybieram takie na śniadanie :)

  6. Karmel-itka.

    6 września 2013

    cudowny komplecik kubek i talerzyk, taki uroczy!
    a do tego smakowite placuszki.

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Skosztuj również