Placuszki z dyni hokkaido z waniliową śmietaną

Placki powstały przy współpracy z moją współlokatorką, inspirację zaczerpnęłyśmy u jadłonomi i całość lekko dostosowałyśmy do własnych potrzeb. Efektem naszych prac były całkiem zgrabne placki o cudownym kolorze, jednak o mało wyrazistym smaku. Wzięłam to pod uwagę i podaję Wam przepis ze zwiększoną dawką aromatycznych przypraw, które idealnie nadają się do jesiennych dyniowych placuszków.

Składniki (2 porcje)
mała dynia hokkaido
szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki cynamonu
łyżeczka świeżo startego imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
szklanka mleka
łyżeczka octu
odrobina gęstej śmietany
pół laski wanilii
2 łyżeczki cukru pudru
Umytą, nieobraną dynię wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 200st C na ok.1h. Kiedy zmięknie rozcinamy ją, pozbawiamy pestek, a następnie łyżeczką wybieramy miąższ. Miąższ powinien być tak miękki by bez problemu można było rozgnieść go widelcem.
Do szklanki mleka dodajemy ocet i odstawiamy na bok do czasu, aż mleko się zetnie.
W jednej misce łączymy mąkę z przyprawami, cukrem i sodą, a w drugiej ścięte mleko z dyniowym puree i oliwą. Następnie do suchych składników dodajemy mokre i wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką.
Gotową masę wykładamy małymi porcjami na rozgrzaną patelnię (ja nie używałam żadnego tłuszczu) i smażymy placuszki na złoty kolor.
Placki podajemy ze śmietaną wymieszaną z ziarenkami wanilii i cukrem pudrem.

6 komentarzy

  1. Kinga Kornacka

    1 listopada 2013

    Kolor miły, a duża ilość przypraw korzennych jak najbardziej pożądana o tej porze roku ;)

  2. Justyna Bąk

    1 listopada 2013

    pysznie wyglądają:)

  3. Karmel-itka.

    1 listopada 2013

    mam ochotę na takie placki :]

  4. whiness

    1 listopada 2013

    Coś pysznego :) Uwielbiam już same placuszki, a co dopiero z waniliową śmietaną! Muszę ją zrobić, bo wydaje się świetnym dodatkiem.

  5. Inspirowane Smakiem

    1 listopada 2013

    Ale ładniutkie. Mnie nigdy takie placki nie chcą wyjść:((

  6. teenager ;)

    1 listopada 2013

    najsmaczniejsza dynia i najpyszniejsze jesienne placuszki! :)

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Skosztuj również