Zielony koktajl z dużą dawką cytrusów

Do zielonych mikstur przekonałam się już jakiś czas temu. Tym razem połączyłam roszponkę i awokado z dużą dawką cytrusów. Całość wyszła dosyć kwaśna, warto jednak trochę się pokrzywić przy piciu, ponieważ każdy z cytrusów jest bogaty w witaminę C odpowiedzialną za naszą odporność, która w okresie jesienno-zimowym jest zdecydowanie osłabiona.  Jeśli jednak nie lubicie kwaśnych koktajli proponuję zastąpić grejpfruta i cytrynę pomarańczą lub sięgnąć po mój poprzedni przepis na smoothie szpinakowo, pomarańczowo, brzoskwiniowy.

Składniki (1 porcja):
3 garście liści roszponki
1/2 awokado
cytryna
pomarańcza
różowy grejpfrut
Wszystkie składniki myjemy. Awokado, grejpfruta i pomarańczę pozbawiamy skórki. Dodatkowo pomarańczę i grejpfruta pozbawiamy białych błonek. Cytrynę przekrawamy na pół i wyciskamy z niej sok. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy aż uzyskamy jednolity koktajl.
 Teraz tylko pozostaje cieszyć się bombą witaminową.

6 komentarzy

  1. Inspirowane Smakiem

    3 grudnia 2013

    Wygląda super! Myślę, że można taki koktajl wziąć bez problemu do pracy i popijać. :)

  2. Daria

    27 listopada 2013

    Takiej wersji jeszcze nie robiłam:)

  3. Anna Ewelina Wilczyńska

    22 listopada 2013

    zainspirowałaś mnie do wykorzystanie maleńkich buteleczek, które mam w szafce po małych soczkach;)!!! yuhu!
    pozdrawiam,
    Ania
    http://www.spinkiiszpilki.blogspot.com

  4. Justyna Bąk

    17 listopada 2013

    smaczny pomysł:)

  5. Malwinka

    17 listopada 2013

    Bardzo ładne zdjęcia! :)

  6. Kinga Kornacka

    17 listopada 2013

    Oj nie, ta wersja, przez obecność grejfruata jest ni dla mnie, no chyba że ze wspomnianymi modyfikacjami ;p

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Skosztuj również