Pszenno kukurydziane muffiny z suszoną żurawiną

Ekspresowe, pożywne i smaczne. Choć za wypiekami z mąką kukurydzianą nie przepadam, babeczki z żurawiną zdecydowanie mi posmakowały.

Składniki (12 babeczek):
150g mąki
100g mąki kukurydzianej
150g cukru pudru
120ml oleju rzepakowego
150ml śmietanki 30%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 jajko
100g suszonej żurawiny
W misce łączymy cukier puder z mąką pszenną, mąką kukurydzianą, sodą oraz proszkiem do pieczenia. W drugiej miksujemy, olej z jajkiem i śmietanką. Następnie do suchych składników wlewamy “mokre” i wszystko razem mieszamy. Kiedy wszystko się połączy, do ciasta dodajemy żurawinę. Gotową masą wypełniamy wcześniej umieszczone w formie papilotki.
Babeczki pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200st C przez ok 20 minut.

7 komentarzy

  1. Kamciss

    7 stycznia 2014

    Lubię takie wyrośnięte pyszności :)

  2. Malwinka

    7 stycznia 2014

    Jak pięknie wyrosły i popękały! :)

  3. Kulinarne Inspiracje

    7 stycznia 2014

    muszą być pyszne! nie próbowałam jeszcze takich :)

  4. whiness

    7 stycznia 2014

    Uwielbiam mąkę kukurydzianą w słodkich wypiekach. Przepis oczywiście zapisuję :)

  5. Aurora

    7 stycznia 2014

    Do tej pory mąkę kukurydzianą tylko stosowałam do robienia tortilli, ale widać można więcej :D

  6. Inspirowane Smakiem

    7 stycznia 2014

    Interesująco to brzmi! Pozdrawiam:)

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Skosztuj również