Naleśnikowa wieża

· z mascarpone, bezikami i owocami ·

Jeszcze do niedawna słysząc słowo naleśniki rumieniłam się, by zaraz przyznać się, że jest to jedna z tych rzeczy, których w kuchni nie potrafię zrobić. Kiedy wreszcie moja cudowna współlokatorka pokazała mi co robię źle, naleśniki smażyłam codziennie przez okrągły tydzień.
Tak więc kiedy wreszcie moje naleśniki przestały wychodzić grube, brzydkie i niesmaczne pozwoliłam sobie przygotować wpis w którym naleśnik jest głównym bohaterem.

Składniki:
Naleśniki
1 jajko + 1 żółtko
szklanka mleka
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oliwy z oliwek
Beziki
1 białko
4 łyżki cukru pudru
+
200g mascarpone
truskawki
borówki amerykańskie
2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie zaczynamy od bezików. Oddzielamy żółtko od białka i ubijamy białko na sztywną pianę ze szczyptą soli. Kiedy piana będzie sztywna dodajemy partiami cukier puder i wciąż miksujemy masę na najniższych obrotach. Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy małe beziki, które następnie pieczemy w 150st C przez ok. 30 minut.
Kolejną rzeczą, którą warto przygotować przed ciastem naleśnikowym jest szybki dżem owocowy. Bierzemy kilka truskawek (4-5) i kilka borówek. Truskawki kroimy w talarki i wrzucamy do rondelka z borówkami zasypując łyżką cukru pudru. Całość gotujemy, aż nasz dżem zacznie gęstnieć.
Wreszcie przechodzimy do naleśników.
Do miski wbijamy jajko i żółtko, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, wszystko razem mieszamy trzepaczką. Następnie dolewamy mleka i dalej mieszamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Na koniec dodajemy oliwę. Ciasto powinno być jednolite i dość rzadkie.
Naleśniki smażymy na delikatnie natłuszczonej patelni, gotowe zostawiamy do przestygnięcia.
Na sam koniec dosładzamy mascarpone miksując go z łyżką cukru pudru.
Chłodne naleśniki przekładamy serkiem i pokruszonymi bezami. Na wierzchu serek polewamy dżemem i układamy pozostałe świeże owoce oraz beziki.
21 lutego 2014

5 komentarzy

  1. Inspirowane Smakiem

    20 lutego 2014

    O mniami, ale to się pysznie prezentuje!

  2. Pola A

    15 lutego 2014

    Zupełnie jak ciasto! Chętnie posmakowałabym takiej naleśnikowej wieży :) btw. robisz piękne zdjęcia.

  3. Kamciss

    14 lutego 2014

    Jak kolorowo! Pycha :)

  4. Karolina

    14 lutego 2014

    ale narobiłaś mi smaka :)
    wygląda rewelacyjnie i na pewno gorzej nie wygląda :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie
    przyprawzyciekolorami.blogspot.com

  5. Justyna Żak

    14 lutego 2014

    pysznie wygląda:)

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Skosztuj również