Jedna z mniej wymyślnych tart, a zarazem jedna z tych najsmaczniejszych. Pomidory, szpinak i feta zgrywają się razem doskonale, jeżeli takiej tarty jeszcze nie próbowaliście to zachęcam do zrobienia!
200g mąki pszennej
100g masła
szczypta soli
jajko
Farsz
500g liści szpinaku
150g fety
garść pomidorków cherry
2 ząbki czosnku
2 ząbki czosnku
2 jajka
250g śmietany 18%
oliwa z oliwek
sól
pieprz
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Ugniatamy składniki na ciasto, następnie rozwałkowujemy i przekładamy na blachę. Chłodzimy w lodówce przez ok. 1h.
W tym czasie rozgrzewamy na patelni oliwę i podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do czosnku dodajemy umyte liście szpinaku (garść zostawiamy!!) i smażymy jeszcze przez chwilę, doprawiając solą i pieprzem.
Kiedy szpinak przestygnie siekamy go drobno i mieszamy w misce ze śmietaną i jajkami. Masę warto skosztować i w razie potrzeby jeszcze przyprawić. Pomidorki kroimy na pół, fetę w kostkę.
Na schłodzone ciasto wylewamy farsz ze śmietany, jajek i szpinaku. następnie układamy pozostałe liście, których nie podsmażyliśmy, pomidorki oraz fetę.
Tartę pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180st C przez ok. 30-35 minut.
Antenka
cudownie wyszła ci ta tarta:) obłędne kolorki!
wedelka
Takie najmniej wymyślne tarty są zwykle najsmaczniejsze :)
Kamciss
Z chęcią bym zjadła taki kawałeczek :)
rogalikowa
Jak to cudnie i przesmacznie wygląda ;)
Pola A
kocham szpinak <3 <3 <3 pyszności!!
studentka_na_diecie
Idealna! Wygląda idealnie, składniki idealnie do siebie pasujące, więc smak tez musi być idealny :D
Justyna Żak
wygląda bardzo smacznie:)