Tarta ze szpinakiem, pomidorkami cherry i fetą

· prosta i szybka, idealna na każdą okazję ·

Jedna z mniej wymyślnych tart, a zarazem jedna z tych najsmaczniejszych. Pomidory, szpinak i feta zgrywają się razem doskonale, jeżeli takiej tarty jeszcze nie próbowaliście to zachęcam do zrobienia!


Składniki (śr. 24cm):
Ciasto

200g mąki pszennej
100g masła
szczypta soli
jajko
Farsz
500g liści szpinaku
150g fety
garść pomidorków cherry
2 ząbki czosnku
2 jajka
250g śmietany 18%
oliwa z oliwek
sól
pieprz

Ugniatamy składniki na ciasto, następnie rozwałkowujemy i przekładamy na blachę. Chłodzimy w lodówce przez ok. 1h.

W tym czasie rozgrzewamy na patelni oliwę i podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do czosnku dodajemy umyte liście szpinaku (garść zostawiamy!!) i smażymy jeszcze przez chwilę, doprawiając solą i pieprzem.
Kiedy szpinak przestygnie siekamy go drobno i mieszamy w misce ze śmietaną i jajkami. Masę warto skosztować i w razie potrzeby jeszcze przyprawić. Pomidorki kroimy na pół, fetę w kostkę.
Na schłodzone ciasto wylewamy farsz ze śmietany, jajek i szpinaku. następnie układamy pozostałe liście, których nie podsmażyliśmy, pomidorki oraz fetę.

Tartę pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180st C przez ok. 30-35 minut.

21 lutego 2014

7 komentarzy

  1. Antenka

    25 lutego 2014

    cudownie wyszła ci ta tarta:) obłędne kolorki!

  2. wedelka

    24 lutego 2014

    Takie najmniej wymyślne tarty są zwykle najsmaczniejsze :)

  3. Kamciss

    24 lutego 2014

    Z chęcią bym zjadła taki kawałeczek :)

  4. rogalikowa

    24 lutego 2014

    Jak to cudnie i przesmacznie wygląda ;)

  5. Pola A

    24 lutego 2014

    kocham szpinak <3 <3 <3 pyszności!!

  6. studentka_na_diecie

    24 lutego 2014

    Idealna! Wygląda idealnie, składniki idealnie do siebie pasujące, więc smak tez musi być idealny :D

  7. Justyna Żak

    24 lutego 2014

    wygląda bardzo smacznie:)

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Skosztuj również