Dziś wariacja na temat tradycyjnego humusu. Koniecznie ją wypróbujcie, z kilku prostych składników można stworzyć naprawdę pyszną pastę!

Składniki:
szklanka brązowej soczewicy
2 małe cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki sezamu
3 łyżki siemienia lnianego
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
oliwa z oliwek
olej lniany
Soczewice gotujemy do momentu, aż zmięknie. W między czasie podsmażamy na oliwie z oliwek posiekaną w kostkę cebulkę. Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy przeciśnięty czosnek i smażymy jeszcze przez chwilkę. Następnie na patelni prażymy ziarna sezamu i siemienia. Gdy już wszystko jest gotowe, umieszczamy składniki w jednym garnku i blendujemy. Humus przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
Pasta idealnie nadaje się do pieczywa, ja swoją podałam z czarnymi oliwkami.
25 września 2014

4 komentarze

  1. Anonimowy

    26 marca 2016

    A po co olej lniany? Nie ma go w opisie przygotowania…

    • admin

      26 marca 2016

      Olej lniany nie jest konieczny, osobiście użyłam go ponieważ akurat taki posiadałam i stwierdziłam że będzie ciekawym dodatkiem. Jeżeli chodzi o przygotowanie, dodajemy go do wszystkich składników przed blendowaniem.

  2. HOME

    29 września 2014

    uwielbiam humus a wąsy super

  3. teenager ;)

    29 września 2014

    świetny pomysł na hummus! koniecznie wypróbuję :) i bardzo podobają mi się te zdjęcia – super!

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Skosztuj również