Lemoniada cytrusowa z tymiankiem i miętą.

· orzeźwienie w upalne dni ·

To już ostatni przepis z listopadowego pikniku. Tuż przed grudniowymi, chłodnymi dniami zapraszam Was na prawdziwy zastrzyk witamin.

O ile obecnie z dostępnością cytrusów w sklepach nie ma większego problemu, zdarza mi się wybrać po zioła i wrócić z pustymi rękami lub zdecydować się na te, które było akurat dostępne. Przed wizytą w MAKRO sprawdziłam w internecie jakie zioła posiadają w swojej ofercie, na szczęście okazało się, że znajdę wszystkie, których potrzebuję! W hali powitała mnie ogromna, zielona półka z pięknymi i pachnącymi ziołami. W asortymencie MAKRO znajdziecie oregano, miętę, tymianek, bazylię, majeranek, rozmaryn, szałwię, a także pietruszkę, szczypiorek, kolendrę i koperek.
Ja wybrałam tymianek i miętę, ich aromat doskonale dopełnił tradycyjny smak lemoniady.

Składniki (ok. 2l):
2 cytryny
2 limonki
2 pomarańcze
garstka gałązek tymianku
garść liści mięty
1,5l wody niegazowanej
4 łyżki miodu
Wyciskamy sok z owoców i nalewamy do dużego dzbanka, dolewamy wody. Do napoju dodajemy świeże listki mięty i gałązki aromatycznego tymianku. Całość słodzimy miodem i dokładnie mieszamy.
Lemoniadę podajemy z plasterkiem cytryny, limonki lub pomarańczy. Szklankę warto przyozdobić ziołami.
25 listopada 2014

2 komentarze

  1. gin

    24 listopada 2014

    Taka lemoniada kojarzy mi się bardziej z upalnym latem :)

  2. Justyna Żak

    23 listopada 2014

    chętnie bym spróbowała:) śliczne zdjęcia:)

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Skosztuj również