Dzisiaj mam dla Was przepis na wyjątkowo jesienną tartę. Delikatny smak dyni, przełamany korzennymi przyprawami i odrobiną wanilii idealnie nada się na chłodne listopadowe wieczory spędzone z przyjaciółmi i rodziną. Tata dostała tyle “ochów” i “achów”, że koniecznie musicie ją wypróbować.
Składniki (śr. 24cm):
Ciasto
200g mąki
150g masła
2 łyżki cukru
jajko
Masa
3 jajka
4 łyżki mąki pszennej
mały słoiczek puree z dyni
150g cukru
200ml mleka
łyżeczka esencji waniliowej
odrobina imbiru
odrobina cynamonu
Do miski wbijamy jajka dodajemy puree z dyni, cukier, mleko i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i przyprawy. Kiedy składniki się połączą, wylewamy masę na przygotowany spód.
Tartę pieczemy w 180st C przez ok. 25-30 minut.
Tosia
Muszę kiedyś w koncu zjeść dynię! :)
Aurora
I to natychmiast! :D
Magda Mirabelles
Super! Dynia, imbir i wanilia- jak to musiało pachnieć!!!
Justyna Żak
świetnie Ci wyszła:)
RedHead
Idealna tarta :)
Antenka
kocham wszystko co dyniowe, ta tarta już mi się podoba:)
babka z rodzynkiem
Musiała być pyszna…