Chrupiące grzanki z tapenadą i krewetką / konkurs

Grzanki to idealna przekąska na każdą okazję, w połączeniu z ciekawymi składnikami mogą okazać się wyjątkowym daniem na Waszym stole. Jeżeli kochacie owoce morza i oliwki, ta wariacja na pewno przypadnie Wam do gustu.

Gdy zależy nam na czasie, najlepiej do naszej potrawy nadadzą się krewetki mrożone lub gotowane – które są wstępnie obrane ze skorupek. Jeżeli jednak chcemy podać coś wyjątkowego warto kupić krewetki surowe w pancerzu. Oprócz tych wcześniej wymienionych, w MAKRO dostaniecie również krewetki zimnowodne, które charakteryzują się słodkawym smakiem.

Wybór należy do Was, jednak gdy nie mamy zbyt wiele doświadczenia z owocami morza, warto wykorzystać wstępnie przygotowany produkt.

Składniki:
bagietka żytnia

Pasta

mały słoik czarnych oliwek
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
sól morska
pieprz kolorowy

Krewetki

krewetki tygrysie
2 ząbki czosnku
pietruszka
papryka słodka
sól
masło

Godzinę przed przyrządzeniem przekąsek rozmrażamy krewetki. Kiedy będą już gotowe pozbawiamy je ogonków, następnie płuczemy. Wrzucamy na patelnię z roztopionym masłem, przeciśniętym czosnkiem i odrobiną papryki. Smażymy kilka minut na lekko różowy kolor.

Bagietkę kroimy i smarujemy masłem, po czym wsadzamy do rozgrzanego piekarnika do 180st C na ok. 10 minut.

W tym czasie blendujemy oliwki z oliwą oraz przyprawami. Pietruszkę płuczemy i drobno siekamy.
Na ciepłe bagietki nakładamy pastę z oliwek, na wierzch kładziemy krewetkę. Grzankę obficie posypujemy posiekaną pietruszką. Podajemy ciepłe.

KONKURS

Dziś prócz przepisu chciałam zaprosić Was do wspólnej zabawy. Mam do rozdania 3 karty przyjaciela MAKRO oraz 5 jednorazowych wejściówek do sklepu. Jeżeli chcecie powalczyć o jedną z nich napiszcie w komentarzu swój pomysł na grzanki. Każdego uczestnika proszę o pozostawienia adresu e-mail.

Autorzy odpowiedzi, które najbardziej przypadną mi do gustu otrzymają karty Przyjaciela MAKRO, kolejne 5 osób otrzyma jednorazową wejściówkę. Na Wasze odpowiedzi czekam do 31 stycznia. Wyniki pojawią się na blogu w ciągu trzech dni od zakończenia konkursu, z nagrodzonymi osobami skontaktuje się drogą mailową.

WYNIKI /3.02.15

Karty Przyjaciela makro otrzymują
Z nutą miłości
izabela624
epspin

Jednorazowe wejściówki
loskaanna
Justyna Tyśka

23 stycznia 2015

9 komentarzy

  1. Anonimowy

    31 stycznia 2015

    Łasuchom polecam grzanki na słodko. Na kawałkach bagietki układam kostki czekolady (białej lub mlecznej) i zapiekam. Po chwili czekolada rozlewa się na delikatnie zarumienionej grzance. Po wyjęciu układam na grzankach rozmaite owoce – truskawki, borówki, mango, banany…co tylko mam pod ręką.

    loskaanna@wp.pl

  2. Anonimowy

    31 stycznia 2015

    Jestem fanką sera koziego, tak więc również przygotowując grzanki jest to składnik obowiązkowy ;)
    Najpierw zapiekam grzanki, aby później ułożyć na nim ser i…aromatyczne, duszone warzywa! Mój sprawdzony mix to różnokolorowa papryka i bakłażany duszone z czosnkiem i ziołami prowansalskimi.

    Pozdrawiam ;)

    izabela624@wp.pl

  3. Anonimowy

    31 stycznia 2015

    A ja uwielbiam grzanki z chałki, z masłem orzechowym i plastrami banana. Smak Indonezji :)

    Piotrek
    epspin@wp.pl

  4. Z nutą miłości

    23 stycznia 2015

    paulina.dalkowska@gmail.com – zapomniałam dodac:-)

  5. Z nutą miłości

    23 stycznia 2015

    Na cieple bagietki kładę wedzonego łososia faszerowanego porem, żółtym serem i majonezem. Doprawiam swiezomielonym kolorowym pieprzem. Pycha !

  6. studentka_na_diecie

    21 stycznia 2015

    Już od jakiegoś czasu miałam w planach zrobić własnoręcznie tapenadę, bo nigdy jej nie próbowałam. Twoja wygląda bardzo smakowicie :)

  7. Justyna Tyśka

    21 stycznia 2015

    Fajny pomysł na przekąskę. Ja lubię grzanki z pietruszkowo – czosnkowym pesto. Raczej jako samodzielną przekąskę, chociaż pasują też do zup.

  8. Nat

    21 stycznia 2015

    tapenada najwspanialsza, przypomina słoneczną Prowansje :)
    zapraszam: http://iluminatium-mundi.blogspot.com/

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Skosztuj również