Dorsz pieczony w migdałach i orzechach nerkowca

Dorsz w migdałach i orzechach nerkowca, jest delikatny, zdrowy i szybki w przygotowaniu, więc na pewno go pokochacie. Dzięki pieczeniu i braku konieczności smażenia ryby na oleju, danie jest na tyle lekkie, że nada się również na kolację.

Tak jak pisałam we wcześniejszym poście wybór ryby do ‘morskiej’ kolacji, nie był łatwy. Jako, że w MAKRO wybór jest naprawdę spory, znalezienie idealnej sztuki zajęło mi odrobinę czasu. Zależało mi na tym by dostać świeży filet, po to by móc później szybko go przyrządzić i mieć czas na przygotowanie pozostałych przekąsek. Dorsz w połączeniu z delikatną panierką z migdałów i orzechów nerkowca okazał się strzałem w dziesiątkę. 
 
Jeżeli kupujecie ryby i nie macie pewności co do ich świeżości warto zwrócić uwagę na kilkę rzeczy. W przypadku całych ryb najlepiej zbadać skrzela, które powinny być czerwone, ważny jest też zapach oraz ogólny zdrowy wygląd. Jeżeli kupujemy same tusze, bądź filety wyznacznikiem świeżości będzie sprężystość mięsa.
 
Składniki (2 osoby):
filet z dorsza / polędwiczka z dorsza
garść płatków migdałowych
garść orzechów nerkowca
sól
pieprz
50g masła
cytryna
 
 
 
 
Blendujemy orzechy nerkowca z migdałami tak by otrzymać proszek. Dorsza myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, a następnie lekko przyprawiamy. Po doprawieniu, obtaczamy rybę w orzechowej panierce, a następnie układamy ją w naczyniu żaroodpornym. Całość skrapiamy sokiem z połówki cytryny, drugą połówkę kroimy w plastry i układamy na kawałkach ryby. Na wierzch kładziemy masło.
 
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200st C przez około 30 minut.
 
 

7 komentarzy

  1. Anonimowy

    6 sierpnia 2016

    Smakuje rewelacyjnie! Cała rodzina się zachwycała rybką :-)

    • admin

      7 sierpnia 2016

      Bardzo się cieszę :)!!! Pozdrawiam ciepło!

  2. Ola

    14 stycznia 2015

    poproszę :D

  3. Angelika_Monika Candy Pandas

    11 stycznia 2015

    Wygląda świetnie, bardzo jesteśmy ciekawe jak smakuje w takiej panierce :)

  4. studentka_na_diecie

    11 stycznia 2015

    Panierka wygląda pysznie! A jak musi smakować ;)

  5. Karmel-itka.

    10 stycznia 2015

    hm, interesujący pomysł.

  6. Kinga Kornacka

    10 stycznia 2015

    Lubię takie nieco mniej standardowe panierki ;)

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Skosztuj również