Szybka kolacja ze skarbami morza

· pomysł na wieczór we dwoje ·

Długie i ziemne wieczory warto wykorzystać na przygotowanie kolacji dla przyjaciół czy rodziny.
Niewiarygodne jak w krótkim czasie i nie zapracowując się po uszy można stworzyć naprawdę pyszne i imponujące przekąski. W tym miesiącu przedstawię Wam dwa proste przepisy, które na pewno przypadną wszystkim do gustu.

Ja postanowiłam przygotować kolację dla dwojga przy świecach. Zapomnijcie jednak o romantycznej kolacji, czosnek w kuchni śródziemnomorskiej to podstawa.
Przygotowałam grzanki, do których zrobiłam dwa warianty tapenady w najprostszej postaci oraz tygrysie krewetki w maśle i czosnku, które miały być zwieńczeniem aromatycznej przekąski, ale równie dobrze smakowały solo. Wszystko zaserwowałam na osobnych naczyniach, tak by samemu można było zakomponować własną grzankę.
Ponieważ tematem przewodnim miały być ryby i owoce morza, drugim podanym daniem była polędwiczka z dorsza w delikatnej posypce z orzechów nerkowca oraz migdałów, pieczona w maśle oraz soku cytrynowym.
Jeżeli kochacie taką kuchnię i poszukujecie świeżych składników, a w waszej okolicy brak targów obfitujących w świeże ryby, na pewno zrobi na Was wrażenie ogromy wybór owoców morza w MAKRO.
Jeżeli chodzi o krewetki możecie wybierać w tygrysich gotowanych, surowych, koktajlowych, zimnowodnych, ale także mrożonych. Możecie być pewni, że dostaniecie tu naprawdę pyszne i świeże krewetki. Jeżeli jednak wolicie się upewnić o ich świeżości jest na to kilka sposobów. W przypadku krewetek najważniejsza jest ocena koloru, Mrożone, zwykle obgotowane przed zamrożeniem powinny mieć różowo-pomarańczową barwę, surowe natomiast cechuje jasno szary kolor.
O ile byłam przekonana o wyborze krewetek do kolacji, z rybą miałam pewien problem. Ogromny wybór gatunków, zatrzymał mnie przy stoisku na dobrych kilkanaście minut. By nie spędzać zbyt wiele czasu w kuchni, wybór padł na cudowną polędwice z dorsza.
Myślę, że Wasi goście będą zachwyceni takimi połączeniami. Pamiętajcie jednak, że w kuchni opartej na owocach morza podstawą udanego wieczoru będzie świeżość wybranych przez Was produktów.

2 komentarze

  1. studentka_na_diecie

    7 stycznia 2015

    Ah co ja bym dała żeby mi ktoś zaserwował taką kolacyjkę ;D

  2. Angelika_Monika Candy Pandas

    6 stycznia 2015

    Wszystko wygląda lekko i pysznie. Bardzo chętnie spróbowałybyśmy dorsza :)

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Skosztuj również