Lody chałwowe ♥

· niebo w gębie ·

Za chałwą nigdy nie przepadałam, jednak kiedy skosztowałam lodów o tym smaku, zwariowałam na ich punkcie. Dziś przygotowałam dla Was uproszczoną wersję przepisu Tomka Nowaka, który miałyśmy okazję wraz z innymi blogerkami przetestować podczas wizyty w Centrum Kulinarnym przy ul.Adamieckiego 8 w Chorzowie. Przepis jest banalnie prosty i co najważniejsze nie potrzebujemy do niego maszyny do lodów, wystarczy blender :)!

Składniki (4 porcje):
200ml schłodzonej śmietany 30%
3 żółtka
150g chałwy (w oryginale 50g)
4 wafelki do lodów

 Żółtka ubijamy, aż uzyskamy jednolitą kremową konsystencję. Śmietanę ubijamy na sztywno. Następnie łączymy ubite żółtka ze śmietaną i pokruszoną chałwą. Wszystko dokładnie miksujemy tak by chałwa połączyła się z resztą składników. Wkładamy do zamrażarki, co kilka godzin wyjmujemy masę i blendujemy aby nasze lody były kremowe. Podajemy w wafelku, ja swoje dodatkowo obsypałam chałwą i oprószyłam cukrem pudrem.

14 komentarzy

  1. Mama młodego

    6 maja 2015

    Gdzie można kupić takie wafelki do lodów?

    • admin

      6 maja 2015

      Te ze zdjęć zakupiłam w kerfurze :)

  2. studentka_na_diecie

    5 maja 2015

    Ja jeszcze lodów chałwowych nie próbowałam, ale wyobrażam sobie że to musi być niebo w gębie :D Szczególnie takie domowe :)

  3. nat.

    2 maja 2015

    Mniam! Też muszę powtórzyć je w domu Kochana! :)) Były r e w e l a c y j n e ! :)
    Ściskam! :**

    • admin

      2 maja 2015

      Najlepsze na świecie! Buziaki :*

  4. gin

    2 maja 2015

    Mmm, ja chałwę uwielbiam, więc takimi lodami zajadałbym się z rozkoszą :)

  5. Angelika Klim

    1 maja 2015

    Super lody, chałwę bardzo lubię, koleżanka przywiozła mi z Ukrainy i jest o wiele lepsza od tej polskiej. Mają tam takie chałwy nadziewane np. orzechami lub rodzynkami, jeśli będziecie mieli okazję kiedyś spróbować, to nie pożałujecie :)

  6. Agata Broncel

    1 maja 2015

    Oj tak – te lody zachwyciły chyba wszystkich :) Było pysznie :)

  7. Waniliowa Chmurka

    1 maja 2015

    Boniu, ale pyszne musiały być! :D

  8. Anonimowy

    1 maja 2015

    Co ile godzin wyjmujemy? :)

    • admin

      2 maja 2015

      Ja wyjmowałam co ok. 3h (2 razy), za trzecim razem nie mogłam się powstrzymać od zjedzenia. Jeżeli lody zostawiamy na dłużej w zamrażarce, warto przed podaniem wyjąć je trochę wcześniej, ponieważ masa mocno zamarza. Pozdrawiam ciepło!

  9. Kinga Łucja

    1 maja 2015

    Wygląda smacznie :)))

  10. Anonimowy

    1 maja 2015

    Czy do zółtek nie trzeba dodac cukru?

    • admin

      1 maja 2015

      Chałwa jest wystarczająco słodka, nie trzeba :)! Pozdrawiam ciepło!

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Skosztuj również