Tatar z krewetek

· w wafelku z ciasta francuskiego ·

Kolejny przepis Tomka Nowaka, który poznałam w Centrum Kulinarnym przy ul.Adamieckiego 8 w Chorzowie. Tym razem wytrawny – tatar z krewetek z lekko cytrusową nutą. Na warsztatach podaliśmy go w rurkach z ciasta francuskiego w towarzystwie sorbetu limonkowego.  Ja postanowiłam podać go w mini tarteletkach. Przekąska marzenie, więc zachęcam do wypróbowania!

Składniki (30 mini tarteletek):
150 g krewetek
ciasto francuskie
50g suszonych pomidorów
50g ogórek zielony
10g kaparów
50ml miód
20g musztardy
1 cytrynę
1 limonka

Zaczynamy od przygotowania mini wafelków z ciasta francuskiego. wykrawamy niewielkie kółka i wykładamy nimi małe foremki. Do każdej wsadzamy kilka kulek do pieczenia, aby ciasto nie urosło. Foremki z ciastem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180st C na około 15 minut. Po wyjęciu  ciastek z pieca, studzimy je.
Krewetki myjemy i obieramy, następnie bardzo drobno kroimy. Posiekane mięso skrapiamy sokiem z limonki. Pomidory, kapary również kroimy w drobne kawałki. Ogórka przekrawamy na pół pozbawiamy pestek i siekamy w kosteczkę. W szklance łączymy musztardę, miód i odrobinę soku z cytryny. Tak przygotowanym sosem doprawiamy tatara. Całość pozostawiamy na 15 minut, aby przeszły się wszystkie smaki. Na koniec napełniamy wafelki tatarem, ozdabiamy limonką.

4 komentarze

  1. studentka_na_diecie

    5 maja 2015

    Cóż za cudeńka :D Bardzo urocze i oryginalne przekąski :)

  2. Mar tyna

    3 maja 2015

    Ciekawie wygląda ale krewetki … Nie przepadam :D

  3. Karmel-itka.

    3 maja 2015

    ale maluszki!

  4. Kinga Łucja

    3 maja 2015

    Świetny pomysł :)

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Skosztuj również