Sałatka z rukolą, fetą i truskawkami

· skąpana w miodzie i musztardzie ·

Znam wiele osób, które na takie połączenie kręciłoby nosem. Pewno kilka lat temu sama spoglądałbym na truskawki skąpane w bieli fety z podejrzeniem. Wiele prób nauczyło mnie jednak, że dziwne połączenia smakują najlepiej. Dlatego i tym razem postanowiłam się skusić na wypróbowanie przepisu podpatrzonego u Roksany (Tęcza w słoiku) . Was również zachęcam do eksperymentu!

Składniki (porcja):
2 garści rukoli
garstka truskawek
60g sera feta
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki musztardy
sól morska
pieprz kolorowy
Rukolę myjemy i nakładamy na talerz. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki, a następnie dokładamy do liści rukoli. Fetę kroimy w kostkę, dodajemy do reszty składników. Całość delikatnie mieszamy.
W szklance łączymy miód z musztardą i gotowym dressingiem skrapiam sałatkę. Delikatnie solimy i pieprzymy.

6 komentarzy

  1. Mar tyna

    10 czerwca 2015

    mm , będę musiała wypróbować :)

  2. wedelka

    9 czerwca 2015

    Uwielbiam takie sałatki :)

  3. Magdalena Kuchaja

    9 czerwca 2015

    pyszna, wiosenna sałatka!

  4. whipped cream

    9 czerwca 2015

    Absolutnie kocham takie sałatki. Rukola, owoce + ser to najlepsza możliwa kombinacja! :)

  5. Kinga Kornacka

    9 czerwca 2015

    No to ja chyba sama jestem nieco dziwna, bo mnie takie połączanie nie dziwi ani trochę ;)

  6. kornik

    9 czerwca 2015

    Fetę mam, rukolę mam, tylko truskawki kupić wracając z pracy i pyszna kolacja gotowa:) Dzięki za inspirację
    Pozdrawiam!
    http://www.kornikwkuchni.blogspot.com

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Skosztuj również