Prosta, pyszna tarta ze śliwkami

· w rustykalnym wydaniu ·

 Pierwszy wypiek po obronie! Wracam do mojego pysznego świata! Wreszcie sobie przypomniałam ile radości i frajdy daje mi pieczenie i fotografowanie. Tarta ze śliwkami niezwykle prosta, pyszna, lekko kwaśna, idealna na powrót do tego co kocham.
Tak, więc cześć Kochani,  zapraszam na tartę! :)

Składniki:
250g mąki pszennej
150g cukru
jajko
szczypta soli
150g masła
400g śliwek
kilka łyżek brązowego cukru
2 łyżki mleka
Zagniatamy mąkę z jajkiem, cukrem oraz masłem. Następnie wkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
Śliwki myjemy, kroimy i pozbawiamy pestek.
Schłodzone ciasto wałkujemy. Na środku placka układamy pokrojone śliwki i posypujemy brązowym cukrem. Brzegi zagniatamy do środka tak by ciasto częściowo zakryło owoce. Następnie delikatnie  po zagiętych rogach ciasta rozprowadzamy mleko.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 st C przez około 25-35 minut.
2 kwietnia 2016

Skosztuj również