Uwielbiam dni, kiedy z samego rana nigdzie się nie śpieszę. Oprócz pysznej kawy i kubka ulubionego Earl Grey’a mogę na spokojnie poeksperymentować w kuchni. Tym razem padło na jajka!
Składniki (porcja):
2 jajka
połowa puszki krojonych pomidorów
zielona cebulka
pietruszka
sól
pieprz
oregano
odrobina masła
Zaczynamy od włączenia piekarnika i rozgrzania go do maksymalnej temperatury.
Pomidory podsmażamy na maśle i delikatnie solimy i pieprzymy, dodajemy oregano. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch ostrożnie wbijamy jajka. Całość posypujemy posiekaną pietruszką i cebulką. Naczynie wsadzamy do piekarnika, kiedy ten jest już rozgrzany. Całość zapiekamy do ścięcia białka.
zwykły człowiek
Ależ przepiękne zdjęcia! Ciekawy zbieg okoliczności, że dziś tu trafiam, pierwszy raz od wieków przeglądając obserwowane; w dokładnie to samo dziś, w które rano zrobiłam tą samą potrawę w wersji smażonej a nie zapiekanej jedynie. :) Pozdrawiam. :)
marinia
Uwielbiam takie połączenie smakowe.
Katarzyna Burzyńska
Jutro zrobię, bo wyczerpały mi się pomysły na śniadania :))
Anonimowy
uroczy klimat na zdjęciach, a przepis za jakiś czas wypróbuję i na pewno wrócę, aby podzielić się opinią C:
Bike By Life
takie proste a smak wyśmienity:)