Zapiekane jajko z pomidorami

· idealne na śniadanie ·

Uwielbiam dni, kiedy z samego rana nigdzie się nie śpieszę. Oprócz pysznej kawy i kubka ulubionego Earl Grey’a mogę na spokojnie poeksperymentować w kuchni. Tym razem padło na jajka!

Składniki (porcja):
2 jajka
połowa puszki krojonych pomidorów
zielona cebulka
pietruszka
sól
pieprz
oregano
odrobina masła
Zaczynamy od włączenia piekarnika i rozgrzania go do maksymalnej temperatury.
Pomidory podsmażamy na maśle i delikatnie solimy i pieprzymy, dodajemy oregano. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch ostrożnie wbijamy jajka. Całość posypujemy posiekaną pietruszką i cebulką. Naczynie wsadzamy do piekarnika, kiedy ten jest już rozgrzany. Całość zapiekamy do ścięcia białka.
6 października 2016

5 komentarzy

  1. zwykły człowiek

    2 września 2016

    Ależ przepiękne zdjęcia! Ciekawy zbieg okoliczności, że dziś tu trafiam, pierwszy raz od wieków przeglądając obserwowane; w dokładnie to samo dziś, w które rano zrobiłam tą samą potrawę w wersji smażonej a nie zapiekanej jedynie. :) Pozdrawiam. :)

  2. marinia

    24 sierpnia 2016

    Uwielbiam takie połączenie smakowe.

  3. Katarzyna Burzyńska

    18 sierpnia 2016

    Jutro zrobię, bo wyczerpały mi się pomysły na śniadania :))

  4. Anonimowy

    18 sierpnia 2016

    uroczy klimat na zdjęciach, a przepis za jakiś czas wypróbuję i na pewno wrócę, aby podzielić się opinią C:

  5. Bike By Life

    18 sierpnia 2016

    takie proste a smak wyśmienity:)

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Skosztuj również