Kruche ciasteczka

· z dżemem z porzeczek ·

Jedne z tych ciastek, które zawsze chciałam zrobić, ale zawsze wydawało mi się, ze ich wykonanie jest zbyt pracochłonne.  I choć rzeczywiście nie należą do tych wypieków, co w zasadzie robią się same, dla efektu końcowego warto poświęcić kilka chwil.

Składniki (12 sztuk):
250g masła

400g mąki pszennej
100ml zimnej wody
łyżka octu jabłkowego

szczypta soli
5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
5 łyżek powidła śliwkowego
+
żółtko
odrobina mleka
brązowy cukier
Do mąki wkrawamy drobne kawałki masła, dodajemy sól. Ucieramy drewnianą łyżką do momentu, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy wodę i ocet, całość ugniatamy. Gotowe ciasto zwijamy w folię spożywczą i zostawiamy na godzinę w lodówce.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy. Wycinamy kółka szklanką. Połowę z nich układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, natomiast w drugiej części robimy dwa pionowe nacięcia na środku lub nacinamy środek na krzyż lub wycinamy dowolny kształt.
Na kółeczka na blaszce nakładamy mieszaninę dżemów, a następnie każde ciastko nakrywamy uprzednio naciętym krążkiem. Dwa płaty ciastka łączymy ugniatając zewnętrzną krawędź widelcem, jednocześnie tworząc ozdobny rant.
Wierzch ciastek smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem. i posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 st C przez ok. 15 minut.
29 grudnia 2018

Skomentuj

Skosztuj również