Sałatka z nektaryną i fetą

· słodko słona ·

Słony smak fety przełamany słodyczą dojrzałej i soczystej nektaryny to doskonałe połączenia, aby uczcić zakończenie lata lub by przywołać odrobinę słońca w jesienne, ponure dni.


Skladniki (2 porcje):

2 garści mieszanki sałat z rukolą

1 nektarynka

4 orzechy włoskie

70g sera feta 

 

Sos balsamiczny :

łyżka octu balsamicznego

łyżka syropu klonowego

2 łyżki oliwy z oliwek

szczypta soli 

odrobina świeżo mielonego pieprzu


Składniki na sos wlewamy do miseczki i energicznie mieszamy trzepaczką, tak aby wszystkie się ze sobą połączyły.

Mieszankę sałat płuczemy, osuszamy i układamy na talerzu. Orzechy dzielimy na mniejsze części i rzucamy na sałatę. Nektarynki kroimy na księżyce i grillujemy na patelni lub na grillu elektrycznym. Ciepłe owoce układamy na liściach i posypujemy pokruszoną fetą. Całość skrapiamy wcześniej przygotowanym sosem balsamicznym.


Skomentuj

Skosztuj również