Sałatka z pieczoną dynią i ciecierzycą
· idealna kompozycja smaków i kolorów ·
Poniższy przepis uwielbiam za energetyczne barwy przywodzące na myśl dzieło sztuki oraz za idealne połączenie smaków. Miłośnicy dyni i ciecierzycy będą zachwyceni!
Poniższy przepis uwielbiam za energetyczne barwy przywodzące na myśl dzieło sztuki oraz za idealne połączenie smaków. Miłośnicy dyni i ciecierzycy będą zachwyceni!
Przepis na pierniki dla wszystkich spóźnialskich, ciastka wychodzą pyszne i idealnie miękkie. Od lat moje ulubione, a od zeszłego roku kosztują mnie jeszcze mniej pracy, bo ugniatanie ciasta pozostawiam Kiciusiowi.
W kuchni jestem wyznawcą zasady, im prościej tym lepiej. Lepiej oczywiście dla mnie, mam tu na myśli większą przyjemność z gotowania poprzez szybkie eksperymenty, a nie wielogodzinne maratony (choć i takie od czasu do czasu potrafią dać mi radość). Zwykle odpuszczam dania, których lista składników nie mieści się na jednej stronie, odpuszczam też te, których…
Maliny to dla mnie wspomnienie sierpniowych letnich dni. Beztroskie biegi po wysuszonej słońcem trawie, piekące od słońca policzki i poharatane kolana. Choć owoc ten solo jest ideałem, postanowiłam otulić miękkim, pachnącym ciastem drożdżowym.
Słony smak fety przełamany słodyczą dojrzałej i soczystej nektaryny to doskonałe połączenia, aby uczcić zakończenie lata lub by przywołać odrobinę słońca w jesienne, ponure dni.
Drożdżowe ze śliwkami przywodzi mi na myśl wspólne pieczenie u Babci. W niewielkiej kuchni, na ostatnim piętrze niewysokiego bloku niezmiennie, odkąd pamiętam dzieje się magia. To tu poznałam pierwsze receptury, to tu bezkarnie podjadałam surową kruszkę. Czekając na ciasto, stawałam na krześle przy oknie i wpatrywałam się w rozciągający się za oknem Park, który już…