Już od jakiegoś czasu w szafce czekało na mnie mleko w proszku, więc postanowiłam że dłużej już czekać nie może! – zabrałam się za zrobienie małego bloku czekoladowego.
Blok był jedną z pierwszych rzeczy jakie potrafiłam zrobić sama, więc mam do niego ogromny sentyment. Zajadałam się nim na przerwach oraz wieczorami wraz z przyjaciółkami.
Kojarzy mi się z beztroskim dzieciństwem.
Składnik:
250g mleka w proszku ( ja użyłam odtłuszczonego)
pół szklanki cukru
100g masła
6 łyżek kakao typu Puchatek (blok jest wtedy bardzo jasny)
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
pół szklanki wody
miseczka herbatników maślanych
migdały do przybrania
Rozpuszczamy kawę i kakao w wodzie. Następnie wlewamy do garnka i stawiamy na ogniu, dodajemy cukru i masła, mieszając czekamy aż masa się zagotuje. Po przygotowaniu masy, czekamy aż troszkę ostygnie.
W między czasie możemy połamać herbatniki (ja staram się nie kruszyć ich za bardzo, ponieważ lubię natknąć się na większy kawałek herbatnika).
Kiedy nasza masa przestygła wsypujemy do niej mleko w proszku, cały czas mieszając łyżką. Gdy jest już gładka wrzucamy połamane ciastka i mieszamy tak by masa je obkleiła.
Masę przekładamy do małego naczynia, wyłożonego papierem do pieczenia. Na górę sypiemy migdały i wciskamy je lekko w masę.
Tak przygotowaną masę dajemy do lodówki na ok. 1h. Czekamy, aż zastygnie.
misiask
oo jak ja dawno tego nie robiłam :) Twój wygląda pzepysznie :)
ANECZQ1987
Mąż ostatnio robił podobne ;)
Dobre nie powiem że nie ;)
Ula
ale mi narobiłaś smaku, a to takie tuczące :)
Tyna
Akurat mam mleko w proszku, teraz wiem, do czego mogę je wykorzystać! Smacznie wygląda ten blok:)
Samantha
Przepyszne smaki i świetny przepis :)
S.B.
bardzo fajnie wyszło! uwielbiam tę kleistość <3
kornik
oo, chętnie bym zjadła:)
Patrycja
Wspaniały przepis nie tylko dla dzieciaków!