Chłodnik litewski

· z koperkiem ·

Na zakończenie mojego pobytu w domu zrobiłam jedną z najsmaczniejszych, letnich zup, którą mogłabym się zajadać w każdy upalny dzień.
Składniki (ok.4-5 porcji):
pęczek botwinki
pęczek koperku
pęczek zielonej cebulki
4 ząbki czosnku
2 ogórki gruntowe
pęczek rzodkiewki
1l maślanki
sól
pieprz
+
jajka na twardo
Liście botwinki drobno kroimy, wrzucamy do garnka, małe buraczki obieramy, również kroimy i wrzucamy do liści. Całość zalewamy wodą, tak by nakryła botwinkę, lekko solimy i gotujemy na małym ogniu przez ok.10 minut, aż buraczki zmiękną.
W tym czasie obieramy ogórka, kroimy na plasterki, a następnie na ćwiartki. Rzodkiewkę myjemy i kroimy w ten sam sposób co ogórka. Koperek i Zieloną cebulkę drobno siekamy.
Do ostudzonej botwinki z wodą, wrzucamy resztę warzyw, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlewamy maślankę, mieszamy i doprawiamy do smaku. Pozostawiamy w lodówce na ok. 2h.
Zupę podajemy z jajkiem, koperkiem i zieloną cebulką na wierzchu (ja osobiście zwykle rezygnuję z jajka).

3 komentarze

  1. http://elektrykpiaseczno.net.pl

    18 lipca 2014

    mmm smakowicie wygląda ;)

  2. Justyna Żak

    14 lipca 2014

    najlepsze danie na lato:)

  3. Fav Cook

    14 lipca 2014

    o jak pysznie wygląda.

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Skosztuj również