Jednym z moich ulubionych rodzajów ciastek kupnych, są właśnie ciastka korzenne.
Wczoraj bliska mi osoba podarowała mi właśnie przyprawę do tych smakołyków.
Z samego rana postanowiłam wykorzystać przepis z tyłu opakowania i zrobić moje pierwsze ciastka korzenne.
Z samego rana postanowiłam wykorzystać przepis z tyłu opakowania i zrobić moje pierwsze ciastka korzenne.
Wyszły naprawdę pyszne – zupełnie inne od tych sklepowych, niebywale kruche i miękkie.
Składniki:
pół opakowania przyprawy do ciastek korzennych
(ja użyłam KAMIS – na niej też znalazłam przepis i lekko go zmodyfikowałam)
2 żółtka
170g mąki pszennej
100g masła
20g margaryny
60g cukru
Wszystkie składniki łączymy na stolnicy i ugniatamy. Gdy zagnieciemy ciasto wkładamy je do lodówki na ok. 1h.
Po godzinie wyjmujemy ciasto i wałkujemy na placek grubości ok.0,5cm. Z placka wykrawamy dowolne kształty – mnie ciastka korzenne kojarzą się chyba tylko z kształtem serca, ewentualnie kwiatuszka ;)
Wykrojone ciastka układamy na nasmarowanej margaryną blaszce i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 200st C na ok.15 minut.
Anonimowy
Tak zachwalacie, a mi nie wyszły! :C Jestem beztalenciem kulinarnym!
Biedr_ona
Jak tu się zrobiło świątecznie ;-)))
http://www.przysmakiewy.pl
burczymiwbrzuchu
Piękne zdjęcia, apetyczne korzenne serduszka :)
matylda
gorące ciastka z zimny mlekiem. :) fajny przepis, ale chyba w taki upał nie odważę się nagrzewać piekarnika.
Joanna Skoraczyńska
Zamarzyły mi się takie ciastka. Byłyby wspaniałym dopełnieniem śliwkowego kompotu, który właśnie piję :-)
Samantha
Piękne serduszka, a smaki wyborne ;)
Gosia
no i nabrałam na nie takiej ochoty, że chyba muszę zrobić :)
S.B.
uwielbiam te ciasteczka! ale sama jeszcze nigdy nie robiłam :) śliczne zdjęcia!
głodomorek
Dziękuję :)
głodomorek
ha! zapomniałam obliczyć ile mi ich wyszło ;) W każdym razie 2 blaszki. Układałam po trzy rządki i pewno w każdym było 7-8 ciastek :) to myślę ze około 42-48 ciastek :) i jeszcze zostało mi troszkę ciasta :)
Marta @ Co Dziś Zjem Na Śniadanie?
Ciastka muszą być smaczne, jednak zdjęcia robią największe wrażenie, zwłaszcza te pierwsze, bardzo romantyczne…
Drui...
Do kawy idealne!
mojetworyprzetwory
Fajne! Takie jesienno-zimowe;) A przepisy na opakowaniach często są bardzo ciekawe i pysznie wychodzą;) Pozdrawiam!
Agata Pachla
Ciasteczka korzenne są też jednymi z moich ulubionych :) nie mogę doczekać się jesieni i zimy, wtedy piekę je najczęściej :)
Dominika
A ile takich kruchutkich ciasteczek wychodzi z podanej ilości składników???
Ola
ślicznie Ci wyszły ;) musze uzupełnić 'ciasteczkową puszkę' u babci i chyba już wiem co w nią wsadzę