Jednym z moich ulubionych rodzajów ciastek kupnych, są właśnie ciastka korzenne.
Wczoraj bliska mi osoba podarowała mi właśnie przyprawę do tych smakołyków.
Z samego rana postanowiłam wykorzystać przepis z tyłu opakowania i zrobić moje pierwsze ciastka korzenne.
Wyszły naprawdę pyszne – zupełnie inne od tych sklepowych, niebywale kruche i miękkie.

Składniki:
pół opakowania przyprawy do ciastek korzennych
(ja użyłam KAMIS – na niej też znalazłam przepis i lekko go zmodyfikowałam)
2 żółtka
170g mąki pszennej
100g masła
20g margaryny
60g cukru
Wszystkie składniki łączymy na stolnicy i ugniatamy. Gdy zagnieciemy ciasto wkładamy je do lodówki na ok. 1h.
Po godzinie wyjmujemy ciasto i wałkujemy na placek grubości ok.0,5cm. Z placka wykrawamy dowolne kształty – mnie ciastka korzenne kojarzą się chyba tylko z kształtem serca, ewentualnie kwiatuszka ;)
Wykrojone ciastka układamy na nasmarowanej margaryną blaszce i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 200st C na ok.15 minut.
25 lipca 2012

16 komentarzy

  1. Anonimowy

    23 września 2015

    Tak zachwalacie, a mi nie wyszły! :C Jestem beztalenciem kulinarnym!

  2. Biedr_ona

    29 lipca 2012

    Jak tu się zrobiło świątecznie ;-)))

    http://www.przysmakiewy.pl

  3. burczymiwbrzuchu

    25 lipca 2012

    Piękne zdjęcia, apetyczne korzenne serduszka :)

  4. matylda

    25 lipca 2012

    gorące ciastka z zimny mlekiem. :) fajny przepis, ale chyba w taki upał nie odważę się nagrzewać piekarnika.

  5. Joanna Skoraczyńska

    25 lipca 2012

    Zamarzyły mi się takie ciastka. Byłyby wspaniałym dopełnieniem śliwkowego kompotu, który właśnie piję :-)

  6. Samantha

    25 lipca 2012

    Piękne serduszka, a smaki wyborne ;)

  7. Gosia

    25 lipca 2012

    no i nabrałam na nie takiej ochoty, że chyba muszę zrobić :)

  8. S.B.

    25 lipca 2012

    uwielbiam te ciasteczka! ale sama jeszcze nigdy nie robiłam :) śliczne zdjęcia!

  9. głodomorek

    25 lipca 2012

    Dziękuję :)

  10. głodomorek

    25 lipca 2012

    ha! zapomniałam obliczyć ile mi ich wyszło ;) W każdym razie 2 blaszki. Układałam po trzy rządki i pewno w każdym było 7-8 ciastek :) to myślę ze około 42-48 ciastek :) i jeszcze zostało mi troszkę ciasta :)

  11. Marta @ Co Dziś Zjem Na Śniadanie?

    25 lipca 2012

    Ciastka muszą być smaczne, jednak zdjęcia robią największe wrażenie, zwłaszcza te pierwsze, bardzo romantyczne…

  12. Drui...

    25 lipca 2012

    Do kawy idealne!

  13. mojetworyprzetwory

    25 lipca 2012

    Fajne! Takie jesienno-zimowe;) A przepisy na opakowaniach często są bardzo ciekawe i pysznie wychodzą;) Pozdrawiam!

  14. Agata Pachla

    25 lipca 2012

    Ciasteczka korzenne są też jednymi z moich ulubionych :) nie mogę doczekać się jesieni i zimy, wtedy piekę je najczęściej :)

  15. Dominika

    25 lipca 2012

    A ile takich kruchutkich ciasteczek wychodzi z podanej ilości składników???

  16. Ola

    24 lipca 2012

    ślicznie Ci wyszły ;) musze uzupełnić 'ciasteczkową puszkę' u babci i chyba już wiem co w nią wsadzę

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Skosztuj również