Poruszam się z coraz większą łatwością, więc postanowiłam wreszcie coś upiec.
Składniki (25szt.):
100g mąki owsianej
100g mąki kukurydzianej
70g cukru
100g margaryny
łyżeczka proszku do pieczenia
jajko
4 łyżki pestek z dyni
+
odrobina pestek do przyozdobienia ciastek z wierzchu
W misce łączymy wszystkie składniki i ugniatamy, aż uzyskamy jednolite ciasto. Odkładamy na ok. 30 minut do lodówki.
Po 30 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki i formujemy z niego małe kulki, które następnie rozpłaszczamy (najlepiej by po rozpłaszczeniu ciastka miały do 4cm średnicy). Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach (ciastka podczas pieczenia zwiększą swoją średnice!). Na wierzchu każdego ciastka układamy po kilka pestek dyni.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180st C przez ok.15 minut, aż ciasteczka się zarumienią.
Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy do ostygnięcia.
Ola
jestem nimi urzeczona :) a ich opakowaniami… szczególnie
Crispy Biscuits
Jakie równiutkie :) Mistrzyni ciasteczek! :)
Antenka
śliczne:) jak z cukierni:D
whiness
Jakie smakowite :) Idealne na prezent… także taki dla samego siebie ;p
Inspirowane Smakiem
Zdrowo i pysznie:)